Hétfejű sárkány: a HR-tanácsadó egy perce

A HR-es egy perce - a rettegett sárkány
Vágólapra másolva!
Tételezzük fel, hogy minden ideálisan halad. Állást keresek, elküldöm az alaposan kidolgozott önéletrajzom és a motivációs levelem, készülök az interjúra. A HR-tanácsadó még nálam is lelkiismeretesebb, minden egyes jelentkező anyagát áttanulmányozza. De ha 231 darabot kap, és nincs kedve bliccelni, vélhetőleg optimalizálni fogja az idejét. A feladat tehát: szerkesszünk olyan önéletrajzot és kísérőlevelet, amely akkor is informatív, ha csak hatvan másodperc jut rá a tanácsadó idejéből.
Vágólapra másolva!

A sárkány első feje: az email

Méghozzá az a döntő levél, amelynek csatolmánya a jelentkezési csomagom. Ajánlatos rövidnek lennie, még ajánlatosabb azonban valahogy beleszőnünk a helyzetünket a lehető legkonkrétabban. Legyen rövid összefoglalása annak, miért jelentkezünk az adott állásra, aminek bővebb kifejtése megtekinthető a csatolmányban.

A sárkány második feje: a csatolmány

Amennyire apróságnak tűnik, olyan sok múlhat rajta, hogy a dokumentumok elnevezésével könnyítsük meg a későbbi keresést. Szerepeljen benne a nevünk és a file funkciója. Amennyiben a magyar mellett idegennyelvű írást is küldtünk, rövidítéssel tüntessük fel, melyik melyik.

A sárkány harmadik feje: a fotó

Csak arra tudunk hivatkozni, amit Pécsi Ferenc tett szóvá a LinkedIn profillal kapcsolatban: ide hivatalos, normális fotó kell. Semmi vicces kép, semmi hiányos öltözék vagy kétértelmű póz, semmi komolytalankodás. Mert az viszont egészen komoly, hogy szimpatikus embernek kell a HR-es szemébe néznie a monitorról. Magabiztosnak, nem elbizakodottnak, nem is túl szerénynek. Olyannak, aki alig várja, hogy bizonyíthasson.

A sárkány negyedik feje: az összkép

Ha a dokumentum – bármelyik is – szépen strukturált, máris jobb benyomást kelt, mint egy zavaros, toldott-foldott verzió. A túl apró betű, agyonzsúfolt sorok özöne épp oly kontraproduktív, mint a nagyon cicomás font.

A sárkány ötödik feje: a helyesírás

Ha csak átfutja a HR-tanácsadó, akkor is megakadhat a szeme a magyartalanságon, az ügyetlen fogalmazáson, az elrontott szavakon. A helyesírás általában nagyon mély benyomást képes tenni. Nem elég a word korrektúra, olvassuk át kétszer, amit elküldünk.

A sárkány hatodik feje: a kiemelések

Világossá tettük, hogy tudunk olvasóbarát, szellős sorrendezésben, hibátlan helyesírással szövegszerkeszteni, képesek vagyunk kiválasztani a legkedvezőbb fotónkat. Most pedig adunk egy kis termékmintát. A hivatalos sávból domborítsuk ki a ránk nézve leghízelgőbb tanulmányainkat és korábbi pozicióinkat. A hobbi vagy érdeklődés rovat minél konkrétabb, annál hasznosabb. Ha olvasni, főzni és túrázni szeretünk, az nem mond eleget. Ha kedvencünk a sci-fi és a történelmi regény, ha az elmúlt nyolc évben lasagne- és édességspecialistának képeztük ki magunkat, ha kisebb társasággal évek óta rendszeresen megmásszuk az Alpok csúcsait, a szűk lehetőségekhez mérten egészen komplex kép bontakozhat ki rólunk. A szakmailag biztató pontok mellett az emberi tényezővel gazdagítva.

A sárkány hetedik feje:

Nincs. Irány az interjú, épp elég sárkány az.