A kulcsszavak: vízió, akarat, szenvedély

Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonos-ügyvezetője. A ChocoMe Kft. nyerte a Díj a sikeres vállalkozásért KKV-kategóriáját
Vágólapra másolva!
Az első ízben átadott „Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerést KKV-kategóriában a ChocoMe Kft. nyerte el. A cég megálmodójával és ügyvezető igazgatójával, Mészáros Gáborral beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Az ember olykor csokoládé-szökőkúttal álmodik, de többnyire még gyerekkorában. Kisfiúkori vágya volt a csokimanufaktúra?

A szüleim delikáteszboltjának köszönhetően már egészen kisgyerekként körbe voltam véve mindenféle egzotikus csokoládékkal, szerencsémre sosem kellett álmodoznom róla. A csokoládémanufaktúra ötlete csak harmincéves koromban merült fel, amikor az eredeti állásom elvesztve valami olyanba akartam belevágni, amit szívvel-lélekkel tudok csinálni.

Melyik aspektusa izgatja jobban ennek az iparnak: a kézművesség, mint nehezített terep, vagy a vevők elégedettsége?

A kézzel készített csokoládé nálunk a „gyártás” velejárója: a csokoládékat ennyire esztétikusra nem lehetne elkészíteni nagyüzemi körülmények között. A vevők boldogságérzete is motivál, de a fő célkitűzésünk az, hogy olyan termékeket készítsünk, amelyet mi magunk is szívesen fogyasztanánk.

Mészáros Gábor, a ChocoMe tulajdonos-ügyvezetője. A ChocoMe Kft. nyerte a Díj a sikeres vállalkozásért KKV-kategóriáját

Milyen ívet járt be a vállalkozása? Azonnal bombasiker lett, vagy voltak nehéz időszakok?

Az első pár hónapot leszámítva folyamatos volt a bővülésünk, nem voltak nagyobb megtorpanások, de olyan pillanatot sem tudnék mondani, amikor egyik hónapról a másikra exponenciálisan nőtt volna a népszerűségünk. Valószínűleg jobb is így, nem tudnánk ennél gyorsabb növekedéssel lépést tartani.

Egy vállalkozás elindítása bővelkedik elijesztő körülményekben. Mi adta a kitartását?

Hittem a víziómban és tudtam, hogy képes vagyok a kitűzött tervemet végigcsinálni. Nem engedtem, hogy eltérítsenek az eredeti szándékomtól. Inkább bürokratikus akadályok voltak előttem induláskor, de azokat kellő türelemmel viszonylag egyszerűen le lehetett győzni. Sokkal kedvezőbben alakultak a chocoMe dolgai, mint a kezdet kezdetén elterveztem, igazából az volt a fő „akadály”, hogy lépést tudjak ezzel tartani.

„Elismerés, megbecsülés, példamutatás”: Varga Mihály szerint ezek a „Díj a sikeres vállalkozásért” ismérvei. Önnek ezek mennyiben kulcsszavak?

Fontosak ezek a kívülről érkező visszajelzések, de ha én választhatnék három szót, részemről a „vízió, akarat, szenvedély”-hármas lenne az.

Részt vett valaha az operatív folyamatokban, azaz beállt csokoládét készíteni?

A chocoMe indulásakor 3 hónapig én csináltam mindent: a rendelések felvételét, a csokoládék elkészítését és csomagolását, sőt, a postázást és a számlázást is. Amennyiben időm engedi, és egy kicsit agyilag ki akarok kapcsolni, akkor igenis beállok én is a műhelybe dolgozni.

„A jó munka jutalma a még több munka.” Egyetért ezzel?

Ha ez igaz, akkor mi valamit nagyon jól csinálunk!

A kis- és középvállalkozók már a cégük azon gazdasági vetületével is számolhatnak, hogy lehetőségük van alkalmazni másokat. Mi mindenre figyel munkaadóként?

Olyan elkötelezett embereket keresünk, akik nem csak le akarják tudni a napi 7-8 munkaórát, de egyben büszkék is arra, hogy olyan termékeket készítenek, amelyek mosolyt csalnak az emberek arcára.

Növekedésben mi a legjobb dolog, ami a chocoMe-vel történhetne?

Folyamatosan jelenünk meg újabb és újabb országok piacain, egyszer valószínűleg Kína is sorra kerül. Ha ott is olyan sikerrel tudnánk bevezetni a márkát, mint például Nyugat-Európában, az nagy lökést adna nekünk.

Örülne, ha a gyermekei továbbvinnék a vállalkozását?

Ezen még nem gondolkoztam, de annak örülnék, hogyha meg tudnák valósítani saját magukat: ha ezt a chocoMe élén tudják megtenni, akkor itt, de azt sem bánnám, ha teljesen mással foglalkoznának.