Fájni fog az Alstom legújabb lépése

Vágólapra másolva!
Nagyobb arányú költségcsökkentésre kényszerülhet a Magyarországon talán a 2-es metró szerelvényekről leginkább ismert Alstom. A francia vállalat nyereségessége évek óta csökken, a menedzsment által tervezett 8 százalékos üzemi nyereséghányad pedig egyelőre igen távolinak tűnik. Részvényesi szempontból viszont kedvezően értékelhető a lépés, nem is csoda, hogy a reggeli órákban már 1,7 százalékos pluszban az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Nincs mese, csökkenteni kell

Vélhetően nem a 2013-as évet fogja aranybetűkkel írni az évkönyvekbe a francia Alstom, a viharfelhők ugyanis továbbra sem tágítanak a cég feje felől, sőt olyannyira nem, hogy a cégnek már komoly költségcsökkentést kell végrehajtania. A francia Le Journal du Dimanche (JDD) lap vasárnap számolt be róla, miszerint Patrick Kron, a cég vezérigazgatója már egy belső levelében arról beszélt, hogy a költségcsökkentések elkerülhetetlenek, és hamarosan az igazgató tanácsnak is benyújtja a terveket.

A JDD információi szerint elsősorban a rendezvényszervezési, valamint a humán erőforrás költségek lehetnek az áldozatok, melybe nem csak a toborzási, hanem a különböző tréningek és oktatások költségei is beletartoznak majd. Pontos összegekről azonban nem esett szó, így feltehetően majd csak akkor lehet pontosan értékelni ezek hatásait, amikor a menedzsment is elfogadja azokat. Ugyanakkor a JDD szerint a költségcsökkentések fájni fognak a dolgozóknak.

A 8 százalékos cél lebeg a menedzsment szeme előtt

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a március 31-én záródó 2013-as üzleti éve finoman fogalmazva sem alakult jól a vállalatnak, a nettó profit több mint százmillió euróval maradt el az elemzők által várt értéktől. A többek között a budapesti 2-es metró szerelvényeit is szállító Alstomnál továbbá a háttérben is igen kedvezőtlenül alakulnak a folyamatok, a működési nyereséghányad szinte évről-évre csökken, a 8 százalékos szint pedig meglehetősen távolinak tűnik, legalább 3 évet kell várni annak eléréséig a menedzsment szerint.

Forrás: Investor.hu

A költségcsökkentések viszont pontosan ezt a célt szolgálhatják, bár fontos kiemelni, hogy a pontos összegek még nem ismertek. Összességében viszont pozitívumnak értékelhető, hogy a menedzsment a korábban vázolt célkitűzések teljesítésére törekszik, ami megnyugtathatja a befektetőket, így a 29 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező francia Buoyguest is. A párizsi tőzsdén ma 1,7 százalékos pluszban nyitott a részvény a jó hírek hatására.

Az Alstom árfolyama (Párzis)

Forrás: Investor.hu