Hirtelen lendületbe jött a forint

Vágólapra másolva!
Nagy lendülettel erősödött a reggeli órákban a forint, ami szinte egy az egyben párhuzamba állítható a nemzetközi tőkepiacokon tapasztalható hangulatjavulással. A szíriai katonai beavatkozás esélye valamelyest csökkent (vagy legalábbis időben későbbre csúszott), aminek hatására esett az olajár, a tőzsdék pedig emelkedtek. Ez segített a forintnak abban, hogy a 301,5 forint/eurós szintekről mostanra a lélektabnilag fontos 300-as határ alá erősödjön a deviza.   
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben erősödött mindössze percek alatt a forint árfolyama, igaz a reggeli, alacsony likviditással jellemezhető órákban nem ritkák a nagyobb árfolyam kilengések. Az erősödés hátterében Obama hétvégi döntése áll, miszerint az elnök kongresszusi szavazás elé terjeszti a szíriai beavatkozás kérdését. Korábban már a most megkezdett hétre jósolták az amerikai csapást, a hétvégi események azonban azt legalább egy héttel késleltetik. Mivel az azonnali támadás elmaradt, ebből egyes piaci szereplők a háború esélyeinek csökkenését olvassák ki.

Ennek hatására esett az olaj és arany ára, és emelkednek a tőzsdei indexek. A tőkepiacokon tehát a hangulatjavulás jeleit láthatjuk, amire jellemzően a forint árfolyama is reagálni szokott. Így van ez ma reggel is, emiatt erősödik a deviza az euróval szemben.

A nagy lendület még a lélektanilag fontos 300-as szinten is átsegítette a forint árfolyamát, bár itt már elbizonytalanodott az erősödési hullám. Amikor múlt héten áttörte ezeket az ellenállásokat az árfolyam, nagy valószínűsége volt a 307-es szintek elérésének, azonban egyelőre úgy tűnik, erre még várni kell. Bár az árfolyam most visszatért a kitörés előtti szintekre, az emelkedő háromszög képe a grafikonon továbbra is a gyengülő irányú mozgást valószínűsíti az előttünk álló hónapokban.

A forint mozgása egyébként beleillik a régiós trendekbe, ezért is mondhatjuk azt, hogy egyelőre a magyarspecifikus tényezők mintha háttérbe szorulnának az árfolyam alakításakor. A kelet-közép-európai régió devizái egyébként a feltörekvő piaci tőkemenekítés során meglehetősen jól tartották magukat, augusztusban világszinten a legjobban teljesítő fizetőeszközök között voltak.