Vágólapra másolva!
Az OTP vezérletével halad felfelé a BUX, ugyanis a bankpapír 2 százalék feletti emelkedésben van a jó nemzetközi hangulatban. Mellette még a Richter is jól teljesít, a gyógyszercég részvényei 1 százalék körül drágulnak. A forint reggel nagy lendülettel 300 alá erősödött az euróval szemben, azóta pedig a bűvös határ mentén ingadozik az árfolyama.Nyugat-Európa tartja nap eleji lendületét, a vezető indexek 1,3-1,7 százalékos pluszban állnak. Mivel Amerikában nincs ma kereskedés ezért túl nagy piacbefolyásoló tényező nem várható délután, persze meglepetések mindig lehetnek.
Vágólapra másolva!

Menetel az OTP

Kitart a jó hangulat a budapesti tőzsdén, a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, azonban ezzel alulteljesítő Európában, ahol 1 százalék feletti pluszok láthatóak. A régióban a cseh tőzsdével halad együtt a hazai parkett.

Forrás: Origo

Itthon az OTP remekel, a bankpapír ugyanis már 2 százalék felett drágul a jó nemzetközi hangulatban, ezzel pedig már a 4300 forintos szint felett tartózkodik az árfolyam. A régiós versenytársak közül az Erste és a Raiffeisen is hasonló mértékben megy felfelé, de egész Európában jól megy a pénzintézeteknek.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Mellette még a Richter is szépen kapaszkodik fel, a gyógyszerpapír 1 százalék körüli pluszban van, míg szektortársa az Egis kisebb csökkenést mutat. A Magyar Telekom és a Mol is lemaradt a blue-chipek sorában, előbbi 0,3, míg utóbbi 0,6 százalékos mínuszban időzik.

Forrás: Origo

A tavalyi első félévhez képest feleződött az E-Star árbevétele, aminek hátterében elsősorban a tevékenységüket megszüntető, vagy értékesített magyarországi kapcsolt vállalkozások bevétel kiesése áll. Ugyanakkor a szervezet racionalizálásának és a hatékony költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően az időszakban 1,7 millió eurós nyereséggel zárt az egy évvel ezelőtti 3 milliós veszteségével szemben. Fontos kiemelni, hogy a 2012-es évre vonatkozó pénzügyi jelentések még jelenleg is felülvizsgálat alatt állnak. A társaság részvényei 15 százalékkal lőttek ki a hétfői kereskedésben.

Több mint duplázta árbevételét a második negyedévben a Synergon, ugyanakkor kedvezőtlen fejlemény, hogy ennek ellenére közel 30 százalékkal alacsonyabb, 43 millió forintos EBITDA-ról számolt be az IT-cég, mint egy éve. A részvények nem mutatnak elmozdulást nap közepén.

Fél milliárd forint értékben bocsátana ki kötvényeket a Plotinus, amiből tőkepiaci és reálgazdasági befektetéseket finanszírozna. A kötvények 30 év lejáratúak lesznek és infáció feletti hozamot garantálnak, ráadásul azokta részvényekre is át lehet majd váltani, valamint a társaság is visszahívhatja azokat 115 százalékos árfolyamon. A Plotinus árfolyama 2,4 százalékkal megy lefelé.

A 300-as szintnél köröz a forint euróval szembeni árfolyama ingadozik a forint euróval szembeni árfolyama azok után, hogy reggel nagyobb erősödést produkált, 301,5 környékéről lejőve. A dollár/forint kereszt 226,7-nél, míg a svájci frank jegyzések 243,3-nál időzik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Jó erőben az európai tőzsdék

Nem adnak le lendületükből a nyugat-európai tőzsdék, továbbra is másfél százalék körüli pluszok láthatóak. Ma érkeztek a végleges feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adatok (PMI) az eurózónából. Bár a francia pont annyi lett mint a várt, míg a német kicsivel alatta maradt a korábban prognosztizáltnál. A német adat bár a vártól elmaradt a júliusi 50,7 értéktől jobb lett, ezzel pedig 2011 júliusa óta a legerősebb számot produkálta. Az eurózónára vonatkozó érték egy tized százalékponttal alakult jobban az elemzői konszenzusnál.

Forrás: Origo

A Wall Street Journal ügyhöz közel álló forrásai szerint vasárnap délután egyezségre jutottak a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless tulajdonosai a társaság sorsáról. Már csak annyi hiányzik, hogy a Verizon Communications és a Vodafone igazgatósága is rábólintson az ügyletre, amire akár már ma is sor kerülhet. A vételár 130 milliárd dollár lehet, amit várhatóan terjszekedésére fog fordítani a Vodafone. A részvényárfolyam ma is közel 4 százalékkal emelkedik, múlthét kedd óta összesen pedig 14 százalékot drágultak a papírok.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Origo

De a szélesebb európai telekomszektor is jól teljesít, miután a Goldman Sachs semlegesre húzta fel az iparágat a korábbi óvatosságra intő ajánlásról, mivel az elmúlt időszakban végbement konszolidáció jót tett a bank elemzői szerint. A Telecom Italia 4 százalék felett, míg a Deutsche Telekom 1,7 százalékkal halad felfelé. A bankszektornak is jól megy, a EURO Stoxx 600 bankszektora 2,2 százalékos pluszt mutat.

A vártnál jobb kínai feldolgozóipari adatok segítik a bányacégek papírjait is, mivel azok elég érzékenyen reagálnak a kínai gazdasági növekedési számokra. A Rio Tinto a londoni kereskedésben 4 százalékkal, míg az Anglo American 3,9 százalékkal szökken, de a BHP Billiton is 2,6 százalékos pluszban van, segítve ezzel a FTSE100 indexet.

Nagyobb arányú költségcsökkentésre kényszerülhet a Magyarországon talán a 2-es metró szerelvényekről leginkább ismert Alstom. A francia vállalat nyereségessége évek óta csökken, a menedzsment által tervezett 8 százalékos üzemi nyereséghányad pedig egyelőre igen távolinak tűnik. A részvényárfolyam 1,3 százalékos emelkedéssel reagált a hírekre.