Lassabban terjeszkedik az Ikea

Vágólapra másolva!
Elképzelhetetlennek tartja a világ legnagyobb lakberendezési áruházának, az Ikeának a vezére, hogy az elődje által korábban jósolt ütemben terjeszkedjen a vállalat. A jelenlegi vezérigazgató szerint inkább a meglévő üzletek fejlesztésére kell jobban összpontosítani, ahelyett, hogy fenntarthatatlan módon számos új üzletet nyissanak.
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy az Ikea tartani tudja a lépést a korábbi vezérigazgató, Mikael Ohlsson elképzeléseivel, aki tavaly év végén még arra tett ígéretet, hogy a társaság évente 20-25 új üzletet fog nyitni. A kedélyeket az új vezérigazgató, Peter Agnefjäll hűtötte le a Financial Timesnak adott interjújában, aki közölte, hogy az elődje által jósolt növekedési ütem koránt sem reális.

Agnefjäll reméli, hogy a rekordalacsony növekedési számot (tavaly csupán öt új üzletet nyitottak) sikerül feltornászni, bár koránt sem olyan mértékben, ahogy azt Ohlsson remélte. A jelenlegi vezér ezen túl hozzátette, idén 10 százalékkal növelhetik árbevételüket, amit 2020-ra szeretnének évi 50 milliárd euróra duplázni.

Forrás: Origo

Az új egységek nyitása helyett Agnefjäll inkább a meglévő boltok fejlesztésére helyezne nagyobb hangsúlyt, amit az alapító, Ingvar Kamprad is favorizál. A vezető hozzátette, hogy nem szabad olyan ütemben növekedniük, amivel veszélybe sodornák az Ikea kultúrájának jövőjét és víziójának megvalósulását.

Az Ikea terjeszkedését az utóbbi időben számos tényező hátráltatta, többek között a cég vesztegetési botrányba keveredett Oroszországban, és Franciaországban pedig azzal vádolják őket, hogy a törvények biztosította kereteken kívül figyelték meg dolgozóikat és vásárlóikat.