Búcsút int Amerikának a Vodafone, irány Afrika!

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint egy hét alatt száguldott 14 százalékot a Vodafone árfolyama, melyet az amerikai mobilegységéről érkező hírek hajtanak egyre magasabb szintekre. A legfrissebb fejlemények szerint a brit telekomcégnek sikerült megegyeznie partnerével közös leányuk, a Verizon Wireless sorsáról. A vételár 130 milliárd dollár lehet, amit várhatóan terjszekedésére fog fordítani a Vodafone.  
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal ügyhöz közel álló forrásai szerint vasárnap délután egyezségre jutottak a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon Wireless tulajdonosai a társaság sorsáról. Már csak annyi hiányzik, hogy a Verizon Communications és a Vodafone igazgatósága is rábólintson az ügyletre, amire akár már ma is sor kerülhet.

Forrás: Origo

A 45 százalékos részesedéssel rendelkező brit Vodafone vasárnap késő este megerősítette, hogy a várakozásokkal összhangban a Verizon 130 milliárd dollárt fizethet részesedéséért. A WSJ értesülései szerint a vevő az összeget készpénzben, illetve részvényekben egyenlítheti ki. A Bloomberg forrásai szerint a Vodafone Italiában lévő 23 százalékos Verizon részesedés is az ügyelet tárgyát képezheti. A vételárból mintegy 60 milliárd dollárt hitelből finanszírozhat a vevő, melyet a JPMorgan, a Bank of America, a Barclays, illetve a Morgan Stanley nyújthat.

A WSJ még múlt héten számolt be róla, hogy a két telekommunikációs cég ismét tárgyalásokat folytat közös leányáról, ráadásul a folyamat már igen előrehaladott állapotban van. A tranzakció egy több mint egy évtizedes partnerségnek vethet véget, és lezárná a már régóta tartó felvásárlási huzavonát. A Verizon Communications ugyanis évek óta szeretné megszerezni a Vodafone részesedését a közös társaságban, azonban a tárgyalások valamiért mindig zátonyra futottak. Eddig úgy nézett ki, hogy a brit telekomcég nem szívesen válna meg a gyakorlatilag egyetlen növekedési forrásától, miután az európai egységei igencsak küszködnek.

14 százalék plusz néhány nap alatt!

A Vodafone a befolyó pénzből várhatóan gyors növekedésű régiókban és üzletekben növelheti befolyását. Ennek fényében már meg is kezdte a terjeszkedést, júniusban ugyanis elvált, hogy felvásárolhatja a legnagyobb német kábelszolgáltatót, a Kabel Deutsclandot. A brit mobilszolgáltató afrikai, ázsiai és közel-keleti régiójának vezetője még a Bloombergnek mondta el, hogy a Vodafone befektetési lehetőségek után kutat Afrikában, ahol a profit rövidesen meghaladhatja a dél-európait.

A múlt szerdai 9 százalékos ralit követően ma ismét jó formában található a Vodafone, aminek köszönhetően kedd óta 14 százalékkal található feljebb a telekompapír árfolyama. A WSJ beszámolójának napvilágra való kerülését követően először a Verizon is jól teljesített, igaz a pluszok javát már azóta már leadta a részvény, legközelebb pedig csak holnap láthatunk reakciót, mivel ma ünnepnap miatt zárva tartanak az amerikai piacok.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Origo

A Verizon Communications árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo