Megállapodtak a Vodafone óriásüzletéről

Vágólapra másolva!
A Verizon 130 milliárd dollárt - ebből 60 milliárdot készpénzben - fizethet a Vodafone-nak a Verizon Wireless 45 százalékáért. Ez lenne minden idők második legnagyobb felvásárlása.
Vágólapra másolva!

Megszületett a megegyezés a Vodafone és a Verizon között a két cég által birtokolt vegyesvállalat vodafone-os üzletrészének eladásáról - írja a Wall Street Journal amerikai lap, az ügyletet közelről ismerő forrásokra hivatkozva.

A felek egyelőre nem erősítették meg a hírt, a Vodafone vasárnap csak annyit közölt, hogy 130 milliárd dollárt kér a Verizon Wirelessben meglévő 45 százalékos részesedéséért.

A WSJ szerint amint rábólint a feltételekre a két vállalat igazgatótanácsa, a megállapodást rögtön bejelentik, akár már hétfőn. A lap forrásai szerint az amerikai Verizon fele-fele arányban készpénzzel és részvényekkel fog fizetni.

Ha valóban létrejön, ez lesz minden idők második legnagyobb értékű vállalati felvásárlása. A legnagyobban a vásárló volt a Vodafone: a Mannesmann AG-t 1999-ben 172 milliárd dollárért vette meg a brit cég. A készpénzmozgást tekintve viszont csúcstartó lehet a készülődő ügylet, az eddigi rekorder ugyanis 50 milliárd dollárral az Anheuser-Busch sörgyártó InBev által felvásárlása, 2008-ból.

Ennek megfelelően magasnak ígérkeznek a költségek is: a részt vevő bankoknak, ügyvédeknek, tanácsadóknak kifizetendő díjak elérhetik az 500 millió dollárt.