Saját adósságából vett az OTP

Vágólapra másolva!
12,5 millió euró névértékű alárendelt kölcsöntőkét vásárolt vissza az OTP, melyeket augusztus 30-án vissza is vont a bank. Amellett, hogy a jövőben ezen kötvények után már nem kell fizetni a járó kamatokat, még egy eygszeri nyereséget is elkönyvelhet majd a bank a harmadik negyedévben. A kötvényt ugyanis a névérték alatt vásárolta vissza az OTP, ahogy ilyet már több alkalommal is tett az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

12,5 millió euró névértékű alárendelt kölcsöntőkét vásárolt vissza az OTP másodpiaci forgalomban a bank tájékoztatása szerint. Az OTP az eredetileg 125 millió eurós össznévértékű, és 2015. március 4-i lejáratú alárendelt kölcsöntőke kötvényekből bevonta a visszavásárolt mennyiséget, ezt követően a forgalomban lévő értékpapírok össznévértéke 93,45 millió euróra csökken.

Nem újkeletű a bank lépése, hiszen az elmúlt két és fél évben már több alkalommal is láttunk ilyet. 2011-ben, majd 2012-ben is vásárolt a szóban forgó 2015-ös eurós alárendelt kötvényekből az OTP, igaz akkor a mostaninál jóval alacsonyabb áron tudta lebonyolítani a tranzakciót. Mivel azonban a kötvények augusztus végén a névérték alatt, 93 százalékos árfolyamon forogtak, az OTP-nek így is keletkezik egy egyszeri, számításaink szerint 270 millió forint körüli nyeresége a visszavásárláson.

Az ilyen jellegű tranzakciók bár lendíteni tudnak a bank eredményén, az elmúlt negyedévekben azért drasztikus hatásai nem voltak a számokra. Egyedül 2012 elején (amikor a szóban forgó 2015-ös kötvényt vásárolta vissza nagyobb mennyiségben a bank) volt látható a tranzakció, hiszen annak hatása az eredményben közel 10 százalékra rúgott. Amellett persze, hogy egyszeri jelleggel pozitívan járul hozzá a lépés az OTP eredményéhez, hosszabb távon is jótékony hatásai vannak az ilyen jellegű vásárlásoknak. A kötvények utáni kamatot ugyanis nem kell fizetnie többet az OTP-nek (jelen esetben, a 2015. márciusi kötvénynél a három hónapos EURIBOR plusz 0,55 százalékot), ami kismértékben ugyan, de szintén eredményt javító tételként jelentkezik.