Csányi Sándor OTP-vezér elmondása szerint mintegy 900 milliárd forintjába kerülhet a hazai bankoknak a legújabb devizahiteles mentőcsomag. Véleménye szerint a lépés azonban nem fog kifogni az OTP-n, ugyanis a bank még azt is túlélné, ha a teher több mint harmada ráesne.

Mintegy 900 milliárd forintjába kerülhet a magyar bankoknak a devizahitelesek megmentése Csányi Sándor szerint. Az OTP elnök-vezérigazgatója ezen kívül azt is elárulta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy az OTP akkor is túlélné a jelenlegi helyzetet, ha az összeg több mint harmadát ráterhelik.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

"Egyértelmű, hogy a helyzetért felelősek a bankok is, mert a kockázatkezelés nem volt kielégítő." - mondta el Csányi. Ugyanakkor rajtuk kívül a kormányok és a hitelt felvevők is hibáztak.

Csányi kitért korábbi részvényeladásaira is, a bankvezér ismét megerősítette, hogy mezőgazdasági beruházásai miatt volt szüksége több mint 10 milliárd forintra. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy "nem adtam volna el annyi részvényt, ha nem jön híre, hogy újabb devizamentő csomag készül".

A műsorba szó esett a Takarékbank esetlegese értékesítéséről is, amire az OTP Csányi elmondása szerint szíves örömest pályázna. Az OTP-vezér még májusban mondta el, hogy két magyarországi bankot is megvásárolna a pénzintézet, a szóba jöhető lehetőségek közül legtöbb helyen az MKB-ra és a CIB-re spekuláltak. De a Credigen neve is felmerült, mint kisebb hal, de a tranzakció sajtóértesülések szerint meghiúsult.