Megkapta a kegyelemdöfést az OTP?

Vágólapra másolva!
Komoly nyomást helyez az OTP-re a készülőben lévő újabb devizahiteles mentőcsomag, amit a bankpapír árfolyama a 4200-4550 forintos szintek között vár. Ráadásul a jövőt illetően egy igen kedvezőtlen jel rajzolódott ki az OTP árfolyamgrafikonján, az 50 napos mozgóátlag ugyanis felülről metszette a 200 naposat, amit a technikai elemzők eladási jelként szoktak értelmezni.
Vágólapra másolva!

Az OTP részvényeinek mozgását alapvetően az újabb devizahiteles megmentőcsomag körüli bizonytalanság határozza meg leginkább. A július közepén kiszivárogtatott hírek heves mozgást idéztek elő a részvény árfolyamában, mint ismert ezekben a napokban adott el komoly mennyiséget az OTP vezetője is, és ennek következtében a részvény még egy nagyon rövid ideig a 4000 forintos szint alá is bekerült ideiglenesen az 5000 forint körüli tartományból. Ilyen heves mozgás korábban csak akkor volt megfigyelhető a részvény életében, amikor a világ vezető tőzsdéin is komoly hangulatromlás volt, most azonban egyértelműen a cégspecifikus hírek, illetve várakozások romlása okozta a nagyfokú leértékelődést. Azóta bekövetkezett egy természetes korrekció, ami tulajdonképpen ki is jelölte a részvény új ellenállási szintjét 4550 forinton. A változóan ingadozó nemzetközi hangulatromlás esetén (Fed kvantitatív lazítás, szíriai konfliktus, fejlődő országok megítélése) pedig a 4200 forint az új támaszszint.

A devizahiteles csomag végleges formája hamarosan kiderül, több verzió is napvilágot látott már, de nehéz lenne megítélni, hogy milyen mértékű lesz összességében a teher az egész bankszektorra nézve. Csányi Sándor, az OTP-vezére egy tegnapi műsorban kifejtette, hogy véleménye szerint 900 milliárd forintba kerülhet a bankok számára a mentőcsomag. Mivel a bizonytalanság megmaradt a részvény nem tud magára találni. A nagy befektetési alapok, és hosszú távban gondolkodó intézményi befektetők (végfelhasználók) szemmel láthatóan kivárnak, mert a kockázat-hozam arány nem kedvező ezen a szinten sem egyelőre. Van pár intő jel még a részvénnyel kapcsolatban: az egyik ilyen a forgalom eltűnése, amit az előzőek persze jól magyarázhatnak, és ne felejtsük el, hogy nyáron eleve alacsonyabb az átlagos forgalom. De azért a Richter esete is mutatja, hogy ha van egyedi sztori, akkor a nyári hónapok sem jelentenek akadályt, hogy megtaláljanak egy részvényt a befektetők.

Komoly esély van arra nézve, hogy a jelenlegi magyar makrohelyzet (stagnáló GDP, alacsony beruházási hajlandóság, stb.) fennmaradása esetén az OTP papírjai egyáltalán nem lesznek vonzó célpontjai a befektetőknek, mert nem kecsegtet elég felértékelődési potenciállal.

A halálkereszt helyez újabb terhet az OTP-re

A technika oldaláról megnézve a lehetséges kimeneteket, egyértelműen látszik, hogy a papír a 4200-4550 forintos tartományban várja a részletes devizahiteles csomag kibontását, de inkább letapadva a sáv aljához.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Ami a legintőbb jel a közeljövőre nézve az az, hogy az 50 napos mozgóátlag, a mai napon felülről metszette a 200 napos mozgóátlagot (halálkereszt jelzés), ami az álmoskönyvek szerint, ha ez hamar nem törlődik el, hosszú időre egy árfolyamesést jelenthet. Ez azt jelentheti, hogy a részvény először a 4000 forintos támasszal, majd annak esetleges elesése esetén a 3800 forintos szinttel is szembe találhatja magát.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.