A kínai miniszterelnök szerint országa 7,5 százalékos gazdasági növekedést fog elérni idén, amivel teljesíteni tudják a korábban vállalt célkitűzéseket. Kínából folyamatosan a gazdaság javulásáról árulkodó makroadatok érkeztek az elmúlt hetekben, melyek optimizmusra adnak okot Li Keqiang szerint. Szavai után a Goldman Sachs is módosított várakozásain, és már 7,6 százalékos kínai növekedéssel kalkulál erre az évre.

Magabiztos kijelentést tett ma a kínai miniszterelnök, aki szerint országa idén teljesíteni tudja a vezetés által megcélzott 7,5 százalékos gazdasági növekedési ütemet. Li Keqiang úgy véli, az elmúlt időszak makroadatai optimizmusra adnak okot, mivel azok többek között azt mutatták, hogy a foglalkoztatottság és az árszínvonal kedvezően alakul az országban. Ezen túl a gazdaság stabilan javul, amivel párhuzamosan a piaci szereplők magabiztossága és a várakozások is folyamatosan növekednek.

Forrás: Origo

A minsizterelnök szavainak hitelt adhatnak az elmúlt hetek makroadatai. Az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindex négy hónapja nem látott szintre ugrott augusztusban, míg az ipari termelés és beruházások is a vártnál gyorsabban növekedtek júliusban. Ezen túl az export 5,1 százalékkal, míg az import 10,9 százalékkal bővült az előző évhez képest júliusban. Sokan viszont úgy vélekednek, hogy a kínai statisztikák megbízhatatlanok, és egyes elemzők szerint nem érdemes azokat figyelni, sokkal többet mondanak a kereskedelmi partnerek által közzétett statisztikák.

A szkeptikus hangok viszont nem tudták elnyomni a piaci optimizmust. A miniszterelnök szavai után a Goldman Sachs felfelé módosította az idei kínai gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait, és már 7,6 százalékos GDP-bővüléssel számol erre az évre a korábban várt 7,4 százalék helyett. Korábban a JP Morgan, a Credit Suisse, és a Deutsche Bank is hasonló lépésre szánta el magát.

A kormány pedig már júliusban jelezte, hogy nem tolerál 7 százaléknál lassabb növekedési ütemet, és ezeken a szinteken már hajlandó lehet beavatkozni a bővülés serkentése érdekében. Ugyanakkor ennek elérését számos tényező akadályozhatja. Többek között Kína is komoly kihívásokkal szembesül az elmúlt időszak feltörekvő piaci tőkekiáramlása miatt, és az USA pénznyomdájának közelgő leállítása az ázsiai országra is kedvezőtlen hatással lehet Li szerint.