Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság hivatalosan kifogásolta a magyar útdíjrendszer egyes elemeit. A szaktárca szerint Brüsszel meggyőzhető lesz, de ha mégsem, akkor újabb kötelezettségszegési eljárásba is torkollhat a vita.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság közlekedési biztosa szerint a magyar útdíjszedés rendszere több ponton nem felel meg az uniós elveknek – írja a Népszabadság. Siim Kallas levélben értesítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM) arról, hogy a díjak indokolatlanul magasak, nem vezethetők le a februárban bemutatott díjszámítási modellből.

A használat alapjául szolgáló adatokat más tagországok gyakorlatából emelte át a magyar minisztérium, ami sérthet egy uniós irányelvet. Az ugyanis objektív kritériumokon alapuló, igazságos és átlátható díjmegosztást ír elő.

Az NFM szerint a „támadás” a magyar ügyeket övező kedvezőtlen brüsszeli hangulatba illik, a tárca szerint az októberre ígért válaszok meggyőzik majd a bizottságot a rendszer megfelelőségéről.

A vita akár évekig is elhúzódhat, de ha nem sikerül megegyezni, akkor kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen.