Vágólapra másolva!
Nagyot fordult a világ az európai tőzsdékkel, a napközbeni nagyobb mínuszokból visszakanyarodtak a részvényindexek, és zárás előtt már pluszban mozognak. Ez részben az amerikai piacok emelkedésének köszönhető, annak ellenére, hogy egyre nagyobb a szíriai csapások megkezdésének esélye. Itthon a BUX viszont mínuszban ragadt a főbb papírok esése miatt. Az egyik leggyengébben az OTP teljesített, de a Magyar Telekom is nagyobb esést produkált.
Vágólapra másolva!

Megütötték a lengyel piacot

A BUX nem tudott kimászni a negatív tartományból, és végül 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Ezzel a középmezőnyben foglalt helyet a régiós társaival zajló versenyben.

A lengyel piac viszont nagyon leszakadt társaitól, mivel az országban nyugdíjreformot jelentett be a kormány. A Bloomberg szerint a pénztárak államkötvény-portfóliói az államhoz kerülnek, és legalább tíz évvel a nyugdíjazás előtt állók portfóliói is átkerülnek az új rendszerbe. A többi tagnak három hónapja van, hogy döntsön az új rendszerbe való átlépés és a régiben való maradás között. A reformot még a parlamentnek is el kell fogadnia, ami szakértők szerint nem lesz akadály.

Az osztrák ATX-et a Raiffeisen 1,4 százalékos drágulása segítette, mely annak köszönhető, hogy az osztrák bank horvát leányában készül részesedését növelni.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet a főbb papírok esése húzta le, melyek közül az OTP volt az egyik leggyengébb láncszem. A bankpapír folytatta az elmúlt napok rossz teljesítményét, és ma 1,1 százalékot esett. Pedig a bankkal kapcsolatban kedvező hír látott napvilágot, mely szerint a magyar pénzintézet is részt vehet a horvát postabank privatizációján.

A Magyar Telekom sem bírt magára találni, és 1,3 százalékot gyengült, míg a Mol 0,4, az Egis 1,5 százalékot veszített értékéből. Egyedül a Richter tartotta magát, a gyógyszerpapír tegnapi záróértékénél fejezte be a kereskedést. A Richter az elmúlt napokban is jobban teljesített társainál, amit vélhetően annak köszönhetnek, hogy novembertől nagy valószínűséggel visszakerülhetnek az MSCI indexekbe, ami újra rájuk irányította a befektetők figyelmét.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az FHB ma újabb történelmi mélypontot ütött, végül 0,6 százalékos mínuszban zárt, míg az ANY Biztonsági Nyomda 2,2 százalékot erősödött.

A forint sem tudott javítani, és változatlanul a 301,5-ös szint körül mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228-nál, a svájci franké 243,7-nél található késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Már pluszban Európa

Európában egész nap a szíriai feszültségek nyomták rá a bélyegét a kereskedésre. Barack Obama tegnap a Kongresszusban tartott beszédében a támadások megindítása mellett érvelt, amit a republikánusok vezetője, és egyre több szenátusi tag is támogat. A Szenátus külföldi kapcsolatokért felelős bizottsága közölte, támogatnak egy 60-90 napos katonai akciót, így tovább nőtt az esélye a háborúnak. A kérdésről a végső döntést a szeptember 9-én esedékes szavazáson fogják meghozni.

Így a vételi kedvet a kedvező európai makroadatok sem tudták meghozni, a délelőtt közzétett statisztikák az európai szolgáltatószektor további javulásáról árulkodtak. Ráadásul az eurózóna második negyedéves gazdasági visszaesése is kisebb volt a korábban jelzettnél, a végső adatok szerint fél százalékos volt a zsugorodás az ezelőtt közzétett 0,7 százalék helyett.

Délután viszont nagy fordulat következett be, faragni tudtak mínuszaikból az európai részvényindexek az amerikai börzék emelkedésének köszönhetően, ráadásul a mutatók tegnapi záróértékeik fölé tértek vissza.

Az olasz index viszont nagyobb mínuszban ragadt a Silvio Berlusconi feltűnése után kiújuló nyugtalanság miatt. A volt olasz miniszterelnök közölte, pártja megvonja a támogatást a vele koalícióban kormányzó Demokrata Párttól, ha őt kiteszik a Szenátusból. Berlusconitól azért szeretnék megvonni a szenátusi tagságot, mert adócsalás miatt elítélték.

Forrás: Origo

A Ryanair részvényei 12 százalékot zuhantak, miután a légitársaság bejelentette, a korábban jelzett sáv alsó részén alakulhat a cég idei profitja. Eszerint 570 millió euró körüli lehet a társaság idei nyeresége.

A Ryanair zuhanása a szektortársakat is magával rántotta, az Easyjet már 5,1 százalékot, az Aer Lingus 7,7 százalékot zuhant. De a tradícionális légitársaságoknak sem megy jól, ugyanis a Lufthansa 4 százalékos, az Air France-KLM 1 százalékos, míg a British Airways anyacége, az IAG 1 mínuszban van.

3,5 százalékos mínuszban jár a francia Iliad telekomcég, miután Xavier Niel, az alapító közel 3 százalékos pakktól vált meg a tegnapi záróárfolyamon. Niel részesedése a 320 millió eurós tranzakció után 55,3 százalékra csökkent

Vártnál nagyobb a külkereskedelmi hiány

Egyre nagyobb az esélye, hogy az USA katonai csapást indít Szíriában, ennek ellenére emelkedni tudnak a főbb amerikai részvényindexek, melyek így folytatják tegnap megkezdett útjukat felfelé. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,6 százalékot, a Nasdaq 0,8 százalékot erősödött.

A mai makroadat kisebb meglepetést okozott, mivel a júliusi külkereskedelmi hiány 13,3 százalékkal, 39,1 milliárd dollárra nőtt, holott a piac csak 38,6 milliárd dolláros deficitre számított. A vártnál nagyobb hiány az export előrejelzettnél nagyobb, 0,6 százalékos csökkenése okozta.


Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül erősödnek, egyedül a közműcégek ragadtak mínuszban. A technológiai papírokat az Apple 2,2 százalékos emelkedése segíti, miután a Cantor Fitzgerald elemzője vételi ajánlással kezdte meg a cég követését. Az árfolyam ezzel már a kritikus 500 dolláros szintig ugrott fel. Az Apple tegnap meghívókat küldött ki a szeptember 10-én tartandó rendezvényére, ahol egyesek szerint az új iPhone-ról ránthatja le a leplet a társaság.

Forrás: Origo

A Dollar General 5 százalékot emelkedett a kedvező gyorsjelentésének közzététele után. A társaág árbevétele a várt 4,36 milliárd dollár helyett 4,39 milliárd lett, míg az EPS 75 centen alakult a várt 74 centtel szemben.

A General Motors részvényei 2,8 százalékot erősödtek annak köszönhetően, hogy az autógyártó amerikai értékesítési számai a vártnál jobban alakultak. A cég egy év alatt 14,7 százalékkal tudta növelni autóeladásait augusztusban az USA-ban a várt 11 százalék helyett.

A többi autógyártónak is jól ment augusztusban, a Ford 12 százalékkal, a Toyota pedig 23 százalékkal több gépjárművet adott el Amerikában, mint egy évvel korábban. A Ford és a GM 2007 óta nem tudta ilyen mértékben növelni eladásait, mint most. A hírekre a Ford papírjai 3,3 százalékot ugrottak.

A nap legfontosabb eseménye még hátra van, a Fed magyar idő szerint este nyolckor teszi közzé a Bézs könyvét, mely az egyes Fed körzetek gazdaságának alakulásáról fog pontos információkkal szolgálni. Ebből pedig konkrétabb következtetéseket vonhat le a piac a Fed eszközvásárlási programjának jövőjéről.