Horvát leányában készül részesedését növelni az osztrák Raiffeisen Bank, mely továbbra is jól teljesít a bécsi börzén. Hiába kapott a múlt hét folyamán kedvezőtlen híreket a pénzintézet, a papír árfolyama továbbra is emelkedő trendben mozog, rövidesen azonban igen masszív akadályokhoz érhet el.

Teljes befolyást szerezne horvát leányában a régió második legnagyobb hitelezője, az osztrák Raiffeisen Bank International. A pénzintézet jelenleg tárgyalásokat folytat a kisebbségi tulajdonossal, az általa nem birtokolt 25 százalékos csomag sorsáról - mondta el Susanne Langer, a Raiffeisen szóvivője egy tegnapi telefoninterjú során a Bloomberg szerint. A három eladóhoz egyébként szoros szálak fűzik a Raiffeisent, ugyanis a Raiffeisen Zentralbankon keresztül közvetlen tulajdonosai a pénzintézetnek.

Nem ez lenne az első eset a Raiffeisen története során, hogy növeli részesedését a leánybankokban. Tavaly ugyanis hasonlóképpen járt el Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is.

Bár Horvátország nem számít az osztrák bank legnagyobb piacának, azonban méreteit tekintve még sem tekinthető elhanyagolhatónak. A tavalyi csoportszintű profit 6,1 százaléka fűződik a horvát leányhoz.

Jó formában a Raiffeisen

Továbbra is emelkedő trendben mozog a Raiffeisen árfolyama a bécsi tőzsdén. Hiába közölte a múlt héten a Stoxx indexszolgáltató, hogy a bankpapír rövidesen kipottyan az egyik legfontosabb európai indexéből, az árfolyamot megtartotta a trendvonal. Ráadásul korábban már sikerült megtörni az év eleje óta tartó csökkenő trendvonalat.

Ha minden jól megy, akkor a 28 eurós szinttel találhatja következő körben szembe magát a Raiffeisen, aminek legyűrése nem ígérkezik könnyű feladatnak. Ugyanis az itt húzódó markáns ellenállást a 200 napos mozgóátlag is erősíti. Kitörés esetén könnyen megfordulhat az árfolyam a 30 eurós szinteken is. Ellenkező esetben viszont akár 24 euró közelébe is visszacsúszhat az árfolyam.

A Raiffeisen Bank International árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Eladó a horvát postabank!

A horvát bankszektorral kapcsolatos fontos esemény lehet a közeljövőben, hogy a helyi kormány privatizálni kívánja részesedését a hetedik legnagyobb mérlegfőösszegű pénzintézetben, a horvát postabankban (Hrvatska postanska banka). Egyelőre a horvát sajtó találgatásaira lehet alapozni, hogy kik vesznek részt a tenderen, ami alapján még nem biztos a Raiffeisen részvétele. A legfrissebb értesülések szerint az OTP és az Erste is részt vehet a versenyben, ahol a német postabankkal, valamint török pénzintézetekkel kell majd szembenézniük.