Lejjebb csúsztunk a versenyképességi rangsorban

wef
Vágólapra másolva!
A Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi rangsorában idén Magyarország a 63. helyen áll, ez a tavalyi helyezésnél hárommal gyengébb – tudatja tegnapi közleményében a WEF magyarországi partnerintézete, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet.
Vágólapra másolva!

Ezzel az Európai Unió 28 országa közül a 24. helyen állunk: csak Görögországot (91.), Szlovákiát (78.), Romániát (76.) és Horvátországot (75.) hagyjuk le. A mi régiónk legversenyképesebb állama Lengyelország (42.), maga mögé utasítva ezzel a tavaly kimagasló Csehországot.

Összességében Magyarország globális versenyképességi teljesítménye nem ad okot kétségbeesésre. A WEF indexe 100 mutatóból áll, ebből hatékonysági tényezőink jónak mondhatók, ám gyengén muzsikálunk, ami az innovációt és a korrupció elleni harcot illeti, nem elég hatékony az intézményrendszerünk, magas az adóelvonás, magasak a kamatok, nem hatékony a kormányzati bürokrácia, bizonytalanok az intézkedések. Ez az oka annak is, hogy a sor végén poroszkálunk az uniós országok között. Egyetlen versenyképességi mutatóban sem érjük el az első helyet, öt paraméterben azonban hazánk az utolsó.

Sajnos az Unió az összesített teljesítménye alapján sem fényeskedik a listán: míg az Egyesült Államok pontszáma 5,48, Japáné pedig 5,4, az Európai Unióé 4,7. Ez alig haladja meg a BRIC országok adatát, amely 4,43.

A WEF ranglistájának élén nincs nagy meglepetés: Svájc számít a világ legversenyképesebb országának, Németország pedig úgy a negyedik, hogy két helyet javított a tavalyi álláshoz képest. A visegrádi országok közül egyedül Lengyelország teljesítménye mondható stabilnak, az összes többi ország esetében komoly pozicióvesztés állt be. Hat évvel ezelőtt a térség országai nagy átlagban a 45. hely körül álltak, 2013-ban az 57. helyezés körül végeztünk.