Még mindig jelentős a pénzügyi szakadék az EU-n belül

Vágólapra másolva!
Valamelyest javult a spanyol és olasz kis- és középvállalkozások helyzete, az átlagos hitelkamatok nagysága ugyanis két éve nem látott alacsony szintre csökkent, derült ki az EKB adataiból. Bár a centrum országok vállalatai még mindig alacsonyabb kamatok mellett jutnak hitelekhez, a két régió közötti pénzügyi szakadék valamelyest mérséklődhet, ami rendkívül fontos lenne az EU számára.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt években számtalan elemzés és vélemény látott napvilágot a spanyol és az olasz gazdaság gyenge kilátásaival kapcsolatban, az Európai Központi Bank kedden igen kedvező adatokat tett közzé a két országra nézve. A kis és középvállalkozások ugyanis egyre olcsóbban jutnak hitelhez a periféria országokban, amit az EKB határozottan a gazdasági kilátások javulásával magyaráz.

2 éves rekordokat döntöget a kamatszint

A legjobban a spanyol vállalatok örülhetnek, mivel az itteni KKV-k átlagos hitelköltsége 2011 januárja óta nem látott alacsony szinteken jár. Jelenleg az 1 millió eurós, 1-5 éves futamidővel rendelkező hitelek kamatterhe 5,46 százalék körül alakul, holott 1 évvel ezelőtt még 6,5 százalékon állt a mutató. Az olasz KKV-k szintén egyre olcsóbban jutnak hitelekhez, mivel a hasonló kondíciókkal rendelkező kölcsönök után már csak 5,25 százalékos kamatot kell fizetni a cégeknek, szemben az egy évvel ezelőtti 6 százalékkal.

A jelenség hátterében alapvetően a csökkenő spanyol és olasz kötvényhozamok állnak, melyek az elmúlt másfél évben jó pár bázisponttal kerültek alacsonyabb szintre. Ezzel egyidőben a francia és német hozamok már alig tudtak csökkenni, így például a spanyol és német 5 éves kötvényhozamok közötti különség is egyre alacsonyabb.

Forrás: Investor.hu

A periféria országok helyzete azért nem rózsás

Bár a periféria országok KKV-i által felvett hitelek kamata még mindig csökken - szemben a centrum országokban tapasztalható stagnálással - a német, valamint francia kamatterhek azonban még így is jóval alacsonyabbak. Ahogyan pedig arról már korábban beszámoltunk, az finanszírozási terhek között lévő ilyen mértékű különbségek komoly veszélyforrást jelentenek az EU gazdaságára és versenyképességére nézve.

Nem is meglepő, hogy sokan kétségbe vonták az EKB hatékonyságát, hiszen az elmúlt 4-5 évre jellemző alacsony alapkamatok miatti hozamszint csökkenés pont azokban az országokban nem érzékeltette számottevően a hatását, melyeknek erre égető szükségük lett volna. A KKV-szektor pedig hagyományosan nagymértékben járul hozzá a munkanélküliség csökkentéséhez, ami a reálgazdaság egyik nagy problémája napjainkban, az EU-ban.

Nem avatkozik közbe az EKB

Az EKB hangsúlyosan jelezte ugyan, hogy problémának tartják az európai országok hitelpiacain mutatkozó fragmentációt, azonban leszögezték, hogy direkt módon nem kívánnak beavatkozni ennek enyhítése érdekében. Ezzel együtt a KKV-k számára fontos eszközfedezet mellett nyújtott hitelek piacát mindenképpen élénkíteni szeretné az EKB, ami jelenleg szinte halottnak tekinthető.