Megjelentek a keselyűk a milliárdos hagyatéka felett

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több hedge fund is bezsákolt JC Penney részvényekből, azt követően, hogy Bill Ackman milliárdos aktivista befektető a menedzsmenttel kiéleződő csatáját követően eladta saját papírjait. Az amerikai kiskereskedelmi lánc már régóta szenved, árbevétele zsugorodik, emellett pedig jelentős veszteséget is termel, nem is csoda, hogy árfolyama idén eddig több mint 30 százalékkal zuhant.
Vágólapra másolva!

Hedge fundok vásárolják a részvényeket

Feltankolnak a hedge fundok a JC Penney részvényeiből, azt követően, hogy Bill Ackman milliárdos aktivista befektető eladta 18 százalékos részesedését. Ackman több száz milliós veszteséggel a Citigroupnak értékesítette pakkját, aki azonban csak közvetítőként vállaltak szerepet, hiszen akkor úgy fogalmaztak, hogy keresik a befektetőket, akiknek eladnák a papírokat, akár kisebb részekben is.

Ackman az elmúlt negyedévekben katasztrofálisan teljesítő kiskereskedelmi lánc éléről akarta eltávolítani az ideiglenesen kinevezett Myron Ullman vezérigazgatót, de emiatt összetűzésbe keveredett a vezetőséggel, és előbb kilépett az igazgatóságból, majd megvált összes részvényétől is.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan egyén vagy intézmény, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Gyakran beül az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.


Ezek után már múlt héten megjelent az első jelentkező a papírokra, méghozzá a Perry Corp. személyében, aki 8,6 százalékra növelte tulajdonát. Érdekes egyébként, hogy korábban a Perry Corp. is Ullman leváltását szorgalmazta, vagyis akár újabb csaták is lehetnek majd a vezér személyével kapcsolatban.

Kedden pedig egy másik hedge fund, a Glenview Capital Management jelentette be, hogy 9,1 százalékra növelte a cégben meglévő részesedését, június végi még kevesebb mint 4 százalékos hányadról.

A Glenview úgy tekint magára, hogy ők inkább csak úgynevezett "ösztönző" (suggestive) befektetők, nem pedig olyan aktivisták, mint amilyen Ackman is volt. A New York-i hedge fund egyébként mostanában cserélte ki a teljes igazgatóságot a Health Management Associates társaságban, ahol 15 százalékos részesedéssel rendelkezett, és egyáltalán nem volt megelégedve a vezetés teljesítményével. Az viszont hozzátartozik a történethez, hogy erre megkapta a Glenview a részvényesek támogatását is.

Ugyancsak kedden állt elő a Hayman Capital Management is, hogy 5,2 százalék feletti tulajdonnal rendelkezik a JC Penney-ben augusztus 30-tól, ezzel pedig a hedge fundok kezében lévő tulajdoni hányad 21 százalékra növekedett. Közük van egyébként Soros György alapja is, amelynek közel 8 százalékos pakettje van.

Gyengén teljesít a JC Penney

A JC Penny viszont próbálja bebiztosítani magát az Ackmanhez hasonló aktivistákkal szemben, azzal, hogy a vállalat legutóbbi közgyűlésén egy évre megszavazott egy méregpirulát, ami 10 százalékban maximalizálja minden egyes befektető szavazati jogát.

Forrás: investor.hu

Az amerikai kiskereskedelmi lánc már régóta szenved, árbevétele zsugorodik, emellett pedig jelentős veszteséget is termel, nem is csoda, hogy árfolyama idén eddig több mint 30 százalékkal zuhnat.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu