Óriási zuhanásban a Ryanair

Vágólapra másolva!
15 százalékos mínuszba taszították a Ryanairt a mai kereskedés kezdetén, miután a társaság profit warningot közölt, elsősorban a fokozott verseny és az ennek következtében csökkenő jegyárak miatt. A fapados légitársaság profitja 570 millió euró körül alakulhat, pedig az elemzői konszenzus 643 millió eurót várt a teljes évre vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

Profit warning a Ryanairtől

Hatalmas 15 százalékos zuhanásba kezdett a Ryanair árfolyama piacnyitás után, miután a cég profit warningot tett közzé idei teljes évi eredményére vonatkozóan. Európa legnagyobb fapados légitársasága közleményében azt írja, a korábban jelzett 570-600 millió eurós nettó profit csak a sáv alsó sávjához lehett közelebb. Ennek oka elsősorban, hogy a fokozott verseny miatt csak alacsonyabb jegyárakkal tudnak harcolni vetélytársaikkal.

Forrás: investor.hu

A cégnél a júliusi foglalások rosszabbul alakultak, mint ahogyan azt előzetesen várták, amit elsősorban az Észak-Európában uralkodó szokatlanul meleg időjárásnak tulajdonítanak. Bár augusztusban valamelyest normalizálódott a helyzet, az elmúlt hetekben a társaságnál pesszimistábbak lettek az előttük álló időszakra vonatkozóan, ugyanis érezhető csökkenést észleltek az őszi időszakra vonatkozó jegyárakban és hozamokban.

Ezt a társaság három dolognak tulajdonítja, amiből a leglényegesebb a növekvő árverseny és kapacitás elsősorban a brit, a skandináv és a spanyol piacon. Emellett az európai országok nem enyhülő megszorító intézkedései sem tesznek jót a gazdasági kilátásoknak, így a légi iparágnak sem. Illetve az angol font elmúlt időszakban látható erősödése is kedvezőtlen a társaság számára.

A borús kilátások miatt a cég csökkenti a közelgő téli szezon kapacitásait, ezért pedig az utasforgalomra vonatkozó előrejelzéseit is mérsékelni kénytelen. A kedvezőtlen fejlemények miatt pedig lépéseket is tesz, ugyanis agresszív értékesítési politikát fog bevezetni elsősorban a brit, az ír, a spanyol és a skandináv piacon.

Forrás: 123rf.com

Már a második negyedévben zuhant a profit

A Ryanair egyébként már július végén megjelent negyedéves gyorsjelentésével sem kápráztatta el befektetőit, ugyanis elég jelentős, 21 százalékos profitcsökkenést szenvedett el a második naptári negyedév során (mely egyébként a cég pénzügyi első negyedévének felel meg). Ennek oka, elsősorban az emelkedő üzemanyagárak voltak, de egyszeri hatások is hátrányosan érintették a vállalatot, bár akkor még megerősítették a teljes évre vonatkozó előrejelzéseiket.

A mostani piaci reakció azért is lehetett ilyen intenzív, mivel az elemzők még a cégnél is nagyobb bevételeket valószínűsítettek, hiszen ők 642 millió eurós profitot prognosztizáltak.

Mai méretes zuhanásával igen fontos szintek alá esett be a Ryanair, hiszen minde a 200 napos mozgóátlagát maga mögött hagyta, mind pedig az igen fontos, 6 eurós szint alá bucskázott. Ráadásul a profitkilátások csökkenésével fundamentális alapon sem túl rózsásak a kilátások. Ez meg is mutatkozik a befektetők reakciójában, ugyanis az eddig év elejétől több mint 40 százalékot szárnyaló árfolyam most az április végi szintekre esett vissza.

A Ryanair árfolyama (Dublin)

Forrás: investor.hu

De az egész légitársasági szektor rosszul teljesít Európában, a fapadosok közül az easyJet 7 százalék feletti, az Aer Lingus 6 százalékos mélyrepülésben van. De a tradícionális légitársaságoknak sem megy jól, ugyanis a Lufthansa 4 százalékos, az Air France-KLM 3 százalékos, míg a British Airways anyacége az IAG 3,5 mínuszban van.