A zimbabwei beruházás értéke két milliárd dollár. Szénbánya is lesz a közelben.

A fele részben kínai, fele részben afrikai befektetők által birtokolt China Africa Sunlight Energy egy 600MW kapacitású, széntüzelésű erőmű építését tervezi Zimbabwe nyugati részén.

A projekt összköltsége két milliárd dollár, a munkálatok a jövő év során kezdődnek és az első, 300MW-os ütem befejezése 2015 közepére várható. Kína afrikai energiaprojektjei így már több tízmilliárd dollárt tesznek ki, írja a Reuters.

A China Africa Sunlight Energy szerint sikeresek voltak a Gwayi térségben történt tesztkitermelések, így novemberben megindulhat a kitermelés az erőművet kiszolgáló szénbányában. Az előrejelzések szerint a bánya éves kapacitása elérheti a két és fél millió tonnát.

Zimbabwe villamosenergia-ellátása kezdetleges, a kimaradások rendszeresek. Az ország csúcsidei energiaigénye 2100MW, a hazai termelés azonban csak 1200MW, a fennmaradó rész nagy részét pedig Mozambikból importálják. Mivel Mozambik a jövő héten kezdi meg egyik legfontosabb vízerőművének karbantartási munkálatait, további áramkimaradások várhatók.