Alig enyhül a csődhullám

Vágólapra másolva!
Szerény ütemű csökkenésnek indult a megszűnő cégek száma az elmúlt hónapokban. Szeptember még hozhat megugrást, de az Opten céginformációs szolgáltató szakemberei úgy vélik, hogy jövő év közepéig lassan apadó trend bontakozik ki.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három hónapban 9211 cég szűnt meg Magyarországon. „A megszűnések száma továbbra is rekordközeli, sőt szeptemberben akár minden idők legmagasabb értékével is szembesülhetünk, mégis csökkenő trend kezd kibontakozni” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt három hónapban 8123 olyan cégbírósági eljárás kezdődött meg, amely feltehetően megszűnéssel zárul. Ebből a felszámolások és a végelszámolások száma egyaránt 2500 volt, a kényszertörléseké pedig 3000.

A megszűnési hullám elhúzódó tetőzése mellett továbbra is viszonylag magas a cégalapítások száma. A 2012 előtti cégalapítási kedv nem tért még vissza, de éves összehasonlításban jelentősen, 17 százalékkal nőtt az új cégek száma.

Ez nagyrészt a dohánykereskedelemmel kapcsolatos szabályozásnak köszönhető, hatását leszámítva viszont inkább stabilizálódó cégstruktúráról beszélhetünk, csökkenő alapítási és tetőző törlési számokkal.

A trendet megbolygathatja majd a korlátolt felelősségű társaságok megemelt törzstőkéjére vonatkozó szabályozás, amely 2014. március 15-étől lép életbe. Cégtörlési hullámra biztosan számíthatunk, de az átmeneti intézkedések függvényében akár tömeges cégalapítások is bekövetkezhetnek.