Jöhetnek az új jegyautomaták

Vágólapra másolva!
Tegnap megállapodott a Budapesti Közlekedési Központ és a tendert nyerő T-Systems az új jegyautomaták gyártásáról, telepítéséről és üzemeltetéséről – tájékoztatta a központ és a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A technológiailag komoly előrelépést jelentő, kamerákkal és riasztórendszerrel felszerelt, vandálbiztos automaták számos új funkciót hoznak majd. Eddig háromszáz darab érintőképernyős, több nyelven kommunikáló automata installálása tervezett a fővárosban. Fizethetünk bankjeggyel és kártyával, vásárolhatunk utazási kártyát, amelyet fel is tölthetünk az automatákkal.

E-újdonságok

Az elektronikus jegyrendszer bevezetési folyamata előreláthatólag másfél évig tart majd, és több ponton átalakítja utazási szokásainkat.

A papíralapú bérletszelvényt kivonják a forgalomból, helyette chipkártya igazolja, hogy nem lógunk. A névreszóló, fényképes kártyát, amely a bérletnek felel meg, tekinthetjük úgy, mintha célzott számlát vezetnénk a BKK-nál. Ha elveszítjük, letilthatjuk, ha lejárt, meghosszabbíthatjuk. A vonaljegy helyett 30- vagy 60-perces, időalapú jegy áll rendelkezésünkre: az adott intervallumon belül korlátlan számú járatra érvényes, korlátlan átszállással. Aki bérletet vesz, elbúcsúzhat a kígyózó sorállástól, mert a számlánkhoz hozzáférünk neten és telefonon, de az automatákban is. Az ellenőrök saját kis készüléken ellenőrzik majd, érvényesen utazunk-e, de a be- és kiléptető, automata kapuk felállítása garantáltan visszaszorítja a bliccelési statisztikát.

A tendernyertes T-Systems 5,7 milliárd forintért gyártja, szállítja és üzemelteti majd az automatákat, a Fővárosi Közgyűlés 3 milliárdot szán a beruházásra. A BKK 2014 elején kezdi installálni az új jegykiadókat.