Most akkor mi lesz a Nokiával?

védett madarakat csempészett egy román sofőr
Vágólapra másolva!
Feladta a harcot, vagy az évszázad bizniszét hozta össze a Nokia? Vélhetően ezt a kérdést tették fel legtöbben maguknak, mikor kedden hajnalban a Microsoft és a finn vállalat bejelentette, mostantól a mobiltelefon gyártás az amerikaiakhoz tartozik. Ami tény, hogy a finnek az utóbbi időben már meglehetősen szenvedtek a készülékgyártással, az elmúlt években pedig folyamatosan ott lebegett a felvásárlás árnyéka a társaság feje felett. Egyesek szerint a Nokia már sosem lesz a régi, mások azonban arról beszélnek, a cég újra növekedési pályára állhat az NSN jóvoltából. Tényleg nagy meglepetés volt a felvásárlás? Hanyatlás előtt az okostelefonpiac? Felpörög az NSN-biznisz? Sikeresen találja ki magát újból a Nokia? A Microsoft-Nokia felvásárlási sztorija legalább annyi új kérdést tett fel, mint amennyit megválaszolt, az viszont biztos, hogy aki pár hónapja Nokia részvényeket vett, most jó nagy mosollyal az arcán olvasgatja a híreket.
Vágólapra másolva!

Szinte bombaként robbant kedd hajnalban a hír, amikor a Microsoft és a Nokia bejelentette, hogy az amerikai cég 5,4 milliárd euróért vásárolja fel a finnek készülékgyártással foglalkozó üzletágát. A hír természetesen óriási figyelmet kapott, milliók döbbentek rá ekkor, hogy a Nokiánál valami végleg megváltozott. A hírek természetesen egyből megosztották a közvéleményt, a többség szerint nem csinált jó üzletet a Microsoft, a Nokia pedig feladta a harcot az Apple és a Samsung ellenében. Bár hosszú távon úgy is az idő dönti el, hogy igazuk lesz-e a kétkedőknek, annyi már biztos, hogy a Nokia befektetői piszkosul jól jártak a felvásárlással. 47 százalékos profitok ugyanis közel sem röpködnek nap, mint nap a részvénypiacon, sőt, a Nokia árfolyama ekkora ugrást még életében nem produkált. Szerencsére többször is jeleztük az Investor.hu hasábjain, érdemes figyelni a Nokiára!

Ez a Nokia már nem ugyanaz a Nokia

Nos, azzal aligha lehet vitatkozni, miszerint az eladás következtében ez a Nokia már nem ugyanaz a cég lesz, mint például 1999-ben, amikor a BP-t megelőzve a legnagyobb európai cégnek számított. Fontos viszont megemlíteni, hogy a Nokia története során nem ez az első igen éles profilváltás. Aligha köztudott ugyanis, hogy a cég 1865-ben papírgyártóként indult, de foglalkozott villamosenergia-termeléssel, gumicsizmák gyártásával, és csak a 90-es években fordultak a telekommunikáció felé.

Forrás: Nokia
Forrás: Nokia

De mit is adott el a Nokia?

Noha a Nokia az emberek szemében egyet jelentett a 2000-es évek elején gyártott csúcstelefonokkal, napjainkban már csak vergődött a készülékgyártás. Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy a mobil divíziónak sem a jelenlegi nyereségessége, sem pedig a jövőre vonatkozó kilátásai nem voltak túl fényesek. Mindenféle bonyolult számításokat mellőzve elég csak a szegmens üzemi eredményhányadát (nyereség/árbevétel) vizsgálni, ami a pár évvel ezelőtti 10-12 százalékról az elmúlt hónapokra 4-5 százalékos mínuszba fordult. Nem kérdés, hogy az üzletág hozta a pénzt, vagy csak vitte azt.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Ami pedig a jövőbeli kilátásokat illeti, nos, az okostelefon piacon egyre szorosabb a verseny, a feltörekvő piacokra szánt olcsó árazású kínai termékek ugyanis egyre inkább nyomás alá helyezik az eladási árakat, így az elérhető profit is egyre alacsonyabb lesz a piacon. Az pedig csak hab a tortán, hogy ebből szinte kizárólag az Apple és a Samsung részesedik, így alapvetően megállja az az állítás a helyét, hogy a Nokia tulajdonképpen feladta a harcot.

A volumen tekintetében pedig negatívnak számít, hogy egyre inkább telítődik a piac, és nagyobb növekedés már csak a fejlődő országok piacain várható, a globális okostelefon piac így egyre inkább lassulni fog az IDC szerint. A lassuló növekedés, és csökkenő profitok miatt így akár kedvezőnek is értékelhetjük a Nokia számára a mobilpiacról való "kivonulását".

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Nincs itt semmi meglepetés kérem

Az, hogy a Nokia eladta a készülékgyártását, természetesen óriási port kavart a nemzetközi és hazai sajtóban, ami nem is tekinthető meglepőnek, mivel a Nokia telefonjaival szinte valamennyi ember kapcsolatba került az elmúlt jó másfél évtizedben. Fontos azonban tisztázni, hogy mégis mennyire tekinthető meglepőnek a felvásárlás. A kérdést alapvetően két oldalról érdemes körüljárni.

Első körben könnyű dolgunk van, hiszen arról már június végén beszámoltunk az Investor.hu hasábjain, hogy a Microsoftnak több érdeke is fűződik hozzá, hogy megvásárolja a finn vállalatot. Akkor a Wall Street Journal szerint előrehaladott tárgyalásokat folytattak a cégek, amin "csak" az ár kérdésében nem sikerült megegyezni.

Nem a Microsoft volt azonban az egyetlen, akit komolyan szóba hoztak a Nokiával, a kínai Huawei-t ugyanis szintén rendre összeboronálták a technológiai céggel. A kínai vállalat elnöke a Financial Times szerint konkrétan kijelentette "csak a Nokián múlik, hogy belemegy-e a felvásárlásba". A kínai okostelefongyártók, így a Huawei agresszív terjeszkedési szándéka egyébként nem számított meglepőnek, hiszen az elsősorban PC-gyártásban erős, szintén kínai Lenovo is egyre érdeklődőbb mindenféle akvizíció iránt.

A konkrét pletykákon túl pedig alapvetően évek óta folyamatos téma a Nokia felvásárlása, így sokan számítottak már az esetleges akvizícióra. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a Nokia piaci kapitalizációja az elmúlt évben szinte folyamatosan emelkedett. Ennek kapcsán pedig érdemes lehet megemlíteni, hogy a Microsoft így lényegében elbukta az olcsóbb felvásárlás esélyét.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Az a bizonyos 47 százalék

Látható tehát, hogy a felvásárlás nem a semmiből jött a Nokiánál, a meglepetés kérdését azonban kát másik szempontból is körül kell járni, ez pedig maga az ár és a felvásárló vállalat. Véleményem szerint aligha vállalható az a kijelentés ugyanis, hogy egy, a részvénypiacon 47 százalékos emelkedést okozó bejelentés szinte teljes mértékben várható lett volna. A Huawei és a Microsoft közül ugyanis az utóbbi került ki győztesen, a redmondiak pedig fizetnek, ráadásul nem is keveset.

Ahhoz, hogy az 5,4 milliárd eurós vételárat valamelyest el tudjuk helyezni "térképen", nem kerülhetjük el a vállalatértékelési technikák alkalmazását, ám viszonylag gyors számításokkal is egészen megdöbbentő következtetéseket lehet levonni.

1, A bejelentést követően a Nokia árfolyama 4,40 eurón nyitott a helsinki tőzsdén kedd reggel, míg a hétfői záróárfolyam 2,96 euró volt. A különbség 1,44 euró.

2, A Nokia összesen 5,44 milliárd eurót kapott a készülékgyártási üzletágért, a vállalatnak pedig jelenleg 3,745 milliárd részvénye van forgalomban. Így tehát a Nokia tulajdonosai részvényenként 1,45 eurót "kapnak".

3, Ha viszont összekapcsoljuk az előző két tényt, akkor arra a megállapításra jutunk, hogy a befektetők tulajdonképpen úgy értékelték az ügyletet, mintha a Nokia csak úgy, ajándékba kapott volna egy köteg pénzt. Tőzsdei nyelven pedig arról van szó, hogy a piaci szereplők, az eladott készülékgyártási üzletágat a cégről készített üzleti modelljeikben konrétan nullára értékelték.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Némileg persze azért érdemes árnyalni a képet, hiszen a bejelemtés óta az árfolyam 4,18 euró közelébe tért vissza, így akár azt is mondhatjuk, hogy valamekkora értéket azért mégis tulajdonítanak a befektetők a mobil divíziónak. A tőzsdén azonban sok más hír is mozgatja az árfolyamokat, melyek azóta már beépülhettek a Nokia részvényének értékébe is, így összességében kijelenthető, hogy az elemzőkkel összhangban a piac is meglehetősen marginális értéket tulajdonított a felvásárlás tárgyát képező készülékgyártási üzletágnak.

Üzletágak és vállalatok

Ha pedig már meglepetés, akkor azt is mindenképen hangsúlyozni kell, hogy a korábbi találgatások javarészt az egész Nokia felvásárlásról szóltak, erről pedig jelen esetben szó sincs! A finn vállalat csak a készülékgyártását adta el, ami pedig megmaradt az a hálózati infrastruktúrával foglalkozó üzletág, az NSN.

A divíziót egyébként a Nokia még a Siemens-szel közösen indította, és különféle informatikai megoldásokkal foglalkozott. Július elején azonban a Siemens végül eladta a tulajdonrészét a Nokiának, így a finn társaság 100 százalékos tulajdonosává vált az üzletágnak. A készülékgyártás és a hálózati infrastruktúra sikeres működtetése azonban igen nehézkes egy vállalaton belül, jó példa volt erre a Motorola, valamint a Sony Ericcson szétválasztása is.

Akkor egyébként már felhívtuk a figyelmet, hogy könnyen elképzelhető egy olyan forgatókönyv, miszerint mégsem vásárolják fel a Nokiát teljes egészében, csupán a készülékgyártását adná el a finn cég, és újradefiniálva magát a hálózati infrastruktúrában folytatná a lassan 150 éves pályafutását.

Minden ami kell, és semmi ami nem

A hálózati infrastruktúrában pedig nagy potenciál lehet, és nem csak a jelenlegi nyereségesség, hanem a jövőre vonatkozó várakozások is optimizmusra adhatnak okot. Persze felmerül a kérdés, ha valóban "aranybányának" számít az üzletág akkor a Siemens miért sietett mihamarabb eladni azt. Az viszont csak idővel derül majd ki, hogy a német cég valóban jól tette-e, hogy minden erejével az energiaüzletágára fókuszált.

Ami talán az egyik legnagyobb ereje lehet az NSN-nek, az a rendkívüli stabilitása, az elmúlt negyedévekben ugyanis szinte folyamatosan tudta hozni a nagyjából 2,5-4 milliárd euró közötti bevételeket. Az pedig szintén kedvező lehet, hogy az NSN árbevétele még egy 17 ezer fős elbocsátás ellenére sem mutatott csökkenést. Az "újdonsült Nokia" egyébként további létszámcsökkentéseket jelentett be augusztus elején, a következő ábrából pedig jól látszik, mekkora erő lakozik még az NSN-ben.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Minden tekintetben új időszámítás jön

Ha azt mondjuk, hogy minden tekintetben új időszámítás veszi kezdetét a Nokiánál, akkor vélhetően nem túlzunk. Egyrészt a Microsoft által kiadott okostelefonokon nem lesz ott az olyannyira ismert Nokia név, és a nem okostelefonok piacán is csak 10 évig használhatja a márkanevet a redmondi cég. Másrészről viszont a tőzsdei befektetőknek. továbbá az elemzőknek is több szempontból változtatni kell az elemzési modelljeiken a finn vállalat részvényére vonatkozóan.

Forrás: nokia.com
Forrás: nokia.com

Túl azon, hogy a Nokia többé nem lesz a régi, az "új" Nokia, miután leválasztották a gyenge készülékgyártást, akár nagy jövőt is befuthat. A készülék-üzletág eladásával ugyanis a Nokia minden erejét a hálózati eszközök gyártásával foglalkozó Nokia Solutions and Networks-re (NSN) összpontosíthatja, a költségcsökkentések miatt pedig a nyereségesség is tovább javulhat.

Ráadásul a vállalat igen tekintélyes, a tőzsdei érték közel felét elérő készpénzállománnyal rendelkezik majd, amiből akár komoly felvásárlásokat is végrehajthat, de költheti azt osztalékfizetésre, valamint saját részvény vásárlásokra is. Ide kapcsolódó hír, hogy legújabb piaci pletykák szerint már az Alcatel-Lucent körül legyeskedik a Nokia. Ezzel együtt azért nem valószínű, hogy a közeljövőben költekezésbe kezdene a cég, vélhetően inkább a profiltisztítás és költségcsökkentés szavak játszhatják most a vezető szerepet a stratégiai megbeszéléseken.

Örülünk Vincent?

Hogy a Nokia árfolyama innen merre felé mozdul el tartósan, azt meglehetősen nehéz lenne megjósolni. Ami azonban a különféle mutatószámokat illeti, a helyzet egyáltalán nem rossz, sőt! Az EV/EBITDA mutató 8,3 körül áll, míg a hálózati eszközöket gyártó vállalatok 9,7-es visszatekintő EV/EBITDA mutatóval rendelkeznek, vagyis a mutatószám még a hatalmas részvénypiaci szárnyalás után sem mutatja, hogy a vállalat túl lenne értékelve a piacon.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Hasonló eredményt kapunk az P/S mutató (árfolyam/bevétel) vizsgálatakor is, hiszen a szektorban jellemző 1,7-es mediántól jóval elmarad az NSN 1,2-es értéke (azt feltételezve, hogy idén a 12 havi gördülő árbevételnek megfelelő számot sikerül hoznia a vállalatnak). Ez a mutató ráadásul a Nokia hatalmas készpénzállományát nem is veszi figyelembe, ami pedig csak tovább javítja az összképet.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy a vállalat számos kihívással szembesülhet az új stratégia megvalósításában, ami a növekedési kockázatok miatt indokolttá is teheti bizonyos mértékű diszkont érvényesítését az árazás során. Bárhogyan is alakuljon azonban a Nokia sorsa, annyi már tény, hogy az elmúlt hónapok egyik legmesésebb tőzsdei hozamát nyújtotta a befektetőknek a vállalat, ahogyan az is, hogy a Nokia már nem ugyanaz a cég, mint ami még jó néhányunk emlékezetében élénken él.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Összességében tehát elmondható, hogy egyelőre a Nokia, illetve részvényesei csak nyertek a felvásárlással, ami tekintve az 5,44 milliárd eurós árat még úgy is hatalmas meglepetésnek számít, hogy az elmúlt években többször is a felvásárlási pletykák kereszttüzében állt a társaság. A cégben maradó NSN-ben, a hálózati infrastukrúrával foglalkozó üzletágban jelentős potenciál rejlik, a profiltisztítással pedig tekintélyes részvényesi érték szabadulhat fel. Bár az árfolyam a közeljövőben vélhetően nem produkál majd a keddihez hasonló szédületes ugrást, a pár hónap elért hozam viszont már így is mesésnek számít, ráadásul az értékeltséget vizsgálva akár még tovább is emelkedhet a cég értéke. Bár mondhatnánk, hogy az okostelefonpiac jövőjének vizsgálata innentől kezdve legyen a Microsoft problémája, azt azért el kell ismerni, a Nokia telefonok meghatározóak voltak a mobilpiacon, hiányozni fognak az okostelefonpiacról a jövőben. Ám ne legyenek illúzióink, ez a vállalat már régóta nem az a cég volt, mint aminek telefonjai Magyarországon rengeteg ember számára jelentették a 2000-es évek elején a nyugati világhoz való tartozás felejthetetlen élményét.