Nem tetszik a horvátoknak, hogy a Mol irányít

Vágólapra másolva!
Újratárgyalná a horvát kormány az INA irányítási jogaival kapcsolatos szerződést a Mol-lal, nyilatkozta a Bloomberg tudósítása szerint a horvát gazdasági miniszter. A cél az, hogy az olajtársaság vezetéséből a tulajdonosok a részesedésük arányában vehessék ki részüket.
Vágólapra másolva!

A Mol-lal folyamatban levő tárgyalásokat is vezető miniszter szavai megerősítik azokat a már korábban is hangoztatott horvát elvárásokat, melyek a Mol irányítási jogainak megszüntetésére vonatkoznak. A hazai olajvállalat ugyanis "csupán" 49 százalékos részesedéssel bír az INA-ban, de ennek ellenére is magáénak tudhatja az irányítási jogosultságokat. Ezt a Mol számára egy 2009-ben kötött részvényesi szerződés biztosítja, melyet akkoriban a horvátok az INA likviditási problémái miatt voltak hajlandóak aláírni (és egyes vádak szerint az akkori miniszterelnöknek fizetett kenőpénz miatt).

A 2011-es orvát választások egyik jó kampánytémájává vált az INA irányításának visszaszerzése, és bár az akkori szélsőséges hangok mostanra elcsendesedtek, a törekvés továbbra is megvan erre. A Mol-lal zajló tárgyalások egyik témája is ez, az irányítási jogok részvénytulajdon szerinti elosztását szeretnék elérni a horvátok, vagyis lényegében a Mol irányítási jogait vennék el.

Egyelőre nem tudni, hogy a tárgyalások milyen következményekkel zárulnak, mindenesetre a piaci szereplőknek egy rejtett kockázatként érdemes számon tartani az INA-val kapcsolatos folyamatokat. Ha a Mol elveszítené az irányítási jogokat az INA felett, az egy meglehetősen kedvezőtlen szcenárió lenne, bár egyelőre ennek talán kisebb még az esélye.

A Mol konszolidációs köréből kikerülhetne ugyanis az INA, de ami még ennél is nagyobb érvágás, hogy a magyar olajcégnek nem lenne szabad keze azokban a hatékonyságnövelést célzó lépésekben, mely a Mol körüli egyik legfontosabb befektetési sztorit jelenti jelenleg.

A Mol árfolyama (Ft)