Vágólapra másolva!
Mozgalmas délutánjuk volt a befektetőknek, mivel számos esemény vonhatta el a figyelmüket. Előbb sem a Bank of England, sem az EKB nem változtatott irányadó kamatlábán, később Mario Draghi viszont jelezte, hogy nem kizárt a további kamatvágás lehetősége az eurózónában. Amerikából pedig számos makroadat látott napvilágot, melyek többnyire kedvezően sikerültek. A fejleményekre a dollár óriásit erősödött az euróval szemben, de a forint is táncba kezdett. Az európai és amerikai részvénypiacok emelkedésre képesek, míg a hazai tőzsde vissza tudott kapaszkodni a nagyobb mínuszokból, és a BUX végül minimális mínuszban fejezte be a kereskedést. Ebben elsősorban a Mol és az OTP kiváló hajrája volt a segítségére, mindkét részvény nagyot tudott javítani zárásra.
Vágólapra másolva!

Visszahúzták a Molt, pluszban az OTP

Eleinte úgy nézett ki, hogy nem hat az európai jóhangulat a magyar tőzsdére, a BUX délután csúnyán lemaradva társaitól, 0,8 százalékos mínuszban mozgott. Zárásra viszont javítani tudott, és tegnapi záróértékéig küzdötte vissza magát, végül 0,05 százalékos eséssel fejezte be a kereskedést. A magyar piac még így is lemaradt társaitól, egyedül a lengyel részvényindex teljesített nála rosszabbul, ami a tervezett lengyel nyugdíjreformmal van összefüggésben.

A tegnapi hírek szerint a lengyel kormány teljes egészében átveszi a magánnyugdíjpénztárak kötvényállományát, ami mintegy 37 milliárd dollárra tehető. Ezen kívül 34 milliárd dollár lapul részvényekben, ehhez azonban nem nyúl Lengyelország, ugyanakkor a tagoknak három hónapon belül dönteniük kell, hogy maradnak az önkéntes nyugdíjpénztárakká átalakuló magánnyugdíjpénztárakban, vagy átlépnek az állami rendszerbe.

Emiatt a lengyel WIG 20 ma is nagyobbat zuhant, és 4,6 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: Origo

A BUX elsősorban az OTP és a Mol nagy hajrájának köszönheti javítását, az olajpapír nagyobb, a bankpapír kisebb mínuszokból tért vissza a pozitív tartományban. Az OTP-nek olyan jól sikerült a hajrá, hogy 0,9 százalékot tudott erősödni, míg a Mol-t tegnapi záróértékéig repítette a lendület.

A Magyar Telekom is javítani tudott, és 0,7 százalékot erősödött, a két gyógyszerpapír viszont nem tudott csatlakozni társaihoz. A Richter 1,1 százalékot esett, amivel némileg korrigálta az elmúlt napok remek teljesítményét, míg az Egis 2,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül a Graphisoft Park 0,4 százalékot drágult, melyben tegnap 15 százalék fölé növelte részesedését a Concorde Alapkezelő.

A forintot alaposan megrángatták a délutáni események alatt, az amerikai makroadatokra erősödni, Mario Draghi sajtótájékoztatója elején pedig gyengülni kezdett. A lendület egészen a 301-es szintig repítette az euróval szembeni árfolyamát, késő délután viszont a visszatért a 301,7-es szint fölé a jegyzés.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Lendületben az európai autógyártók

Lendületbe jöttek az európai piacok Mario Draghi sajtótájékoztatója alatt, és főbb részvényindexek emelkedésre képesek. Az EKB nem változtatott az alapkamat nagyságán mai kamatdöntő ülésén, de az elnök jelezte, nem kizárt a további kamatcsökkentés lehetősége. A laza monetáris politika tartósan fennmaradhat, ami kedvező hír a tőzsdéknek, vélhetően ennek köszönhető mostani emelkedésük.

Forrás: Origo

A remek amerikai autóértékesítési adatok az európai autógyártók részvényeire is kedvező hatással van, a BMW papírok már 5,9 százalékot, a Daimler 1,3 száalékot, a Volkswagen pedig 1,3 százalékot drágult. A tegnap közzétett statisztikák szerint egy év alatt 17 százalékkal nőtt az újautó-értékesítések száma az Egyesült Államokban, ami minden előzetes várakozást felülmúlt.

Kritikus szintnél a tízéves amerikai hozam

Többnyire kedvezően sikerültek a mai amerikai makroadatok. Az ADP foglalkoztatottsági adata csalódást okozott, mivel csak 176 ezer fővel bővült a dolgozók száma augusztusban a várt 184 ezer fő helyett. Ráadásul az előző havi értéket is lefelé, 198 ezer főre módosították. A múlt héten viszont csak 323 ezer friss munkanélküli segélykérelem érkezett be az amerikai hivatalokba az előrejelzett 330 ezer helyett. Ez közel kilenc éves mélypontnak felelt meg.

Az ISM adatai szerint augusztusban tovább javult az amerikai szolgáltatószektor, ahol 58,6 pontra ugrott a beszerzési menedzserindex értéke. Ez közel nyolcéves csúcsnak felel meg, és az elemzői várakozásokat is messze túlszárnyalja, mivel a szakértők csak 55 pontos értékre számítottak.
Ezen túl a várt 3,4 százalék helyett csak 2,4 százalékkal estek vissza a gyáripari megrendelések augusztusban éves alapon. További pozitívum, hogy az előző havi, másfél százalékos bővülésről árulkodó adatot felfelé, 1,6 százalékra módosították.

A befektetők pozitívan fogadták a közzétett statisztikákat, amit a részvénypiacokon uralkodó pluszok támasztanak alá. A főbb részvényindexek kisebb emelkedésre képesek, az S&P 500 és a Dow Jones 0,1 százalékot, a Nasdaq 0,2 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a legjobban a pénzügyi és energia cégek mozognak, míg a távközlési papírok kissé lemaradtak társaiktól.

Forrás: Origo

A nap egyik nyertesének a Groupon számít közel 7 százalékos megugrásával, amit nagy részben egy elemzői felminősítésnek köszönhet. A Morgan Stanley szakértője ugyanis a korábbi egyenlő súlyozás helyett már felülsúlyozásra ajánlja a kupontársaság részvényeit.

A dollár nagyobb táncba kezdett a délutáni események miatt. A vártnál gyengébb ADP adatra gyengülni kezdett, és 1,322-ig mászott fel az euróval szembeni jegyzése. Mario Draghi sajtótájékoztatója alatt viszont bődületes erősödésbe kezdett, és számos technikai akadályt leküzdve 1,313-ig menetelt.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo

Az amerikai tízéves államkötvények hozama viszont tovább emelkedett, és 2011 júliusa óta először újra átlépte a kritikus 3 százalékos szintet.

Forrás: Origo