Visszaráncigálták a forintot

Vágólapra másolva!
A nap eleji gyengülést követően hamar visszarántották a forintot a tegnap esti kiindulópontig, ami nagyban lehet betudható Mario Draghi és Balog Ádám délutáni szavainak. Az EKB sajtótájékoztatója alatt ugyanis az euró látványos gyengülést mutatott a dollárral szemben, miközben az MNB alelnökének szavai a kamatcsökkentési ciklus megakadásának esélyeit növelték.
Vágólapra másolva!

A délelőtti órákban határozottabb forintgyengülést láthattunk, az árfolyam egészen a 302,5-ös szintekig ellátogatott. Ezt követően azonban erősödési hullám bontakozott ki, amit Mario Draghi és Balog Ádám szavai egyaránt segíthettek.

A jegybank alelnöke, Balog Ádám Reutersnek adott interjújában arról beszélt, hogy veszélyes lenne azt állítania, hogy további kamatcsökkentésre készülhetünk Magyarországon. Balog ma arról is beszélt, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, amihez igazítja politikáját. Amire figyelnek, az a forint volatilitása, hiszen ennek lehet közvetett hatás az infláció alakulására, amire a jegybanknak is figyelnie kell. A növekedési hitelprogram elmondása szerint sikeresebb az általuk vártnál, és sokkal nagyobb hatásai lehetnek a gazdaságban, mint azt gondolták.

Az EKB sajtótájékoztatóján eközben a további kamatcsökkentés esélye is előkerült, aminek hatására az euró határozott gyengülést szenvedett el a dollárral szemben. Ez szintén segíthette a forintot abban, hogy a tegnapi zárószintek közelébe erősödjön vissza.

A forint nemcsak ma toporgott egyhelyben, hiszen a 301,5 forint/eurós szintről már napok óta nem tud elrugaszkodni. Egy meglehetősen szűk sávban ingadozik az árfolyam a fontos ellenállások közvetlen közelében, ahonnan hamarosan ki kell törnie valamelyik irányba. Mivel egy emelkedő háromszög van a grafikonon, a gyengülésnek továbbra is nagyobb esélyt adnánk a jelenlegi szintekről. Ezt azonban a nemzetközi folyamatok is könnyen felülírhatják még.