Vágólapra másolva!
Nem kezdte jól a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX mínuszban mozog nyitás után, amiben az OTP és a Mol esése játsza a legnagyobb szerepet. Európában óvatos pluszok láthatóak, a befektetők inkább a délutáni fontos makroadatokra várhatnak, az USA-ból a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása, és a munkanélküliségi ráta fog napvilágot látni.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Csúnyán lemaradt a japán tőzsde
Vágólapra másolva!

Kedvező ajánlás segíti a gyógyszerpapírokat

Csökkenéssel kezdte a napot a magyar részvényindex, mely 0,6 százalékos mínuszban mozog nyitás után. A BUX ezzel kissé alulteljesítőnek számít a régióban, a lengyel WIG 20 viszont felfelé lóg ki a sorból, mivel korrigálni kezdte az elmúlt két nap óriási zuhanásait, amit még a tervezett nyugdíjreform miatt szenvedett el.

Az enyhén pozitívnak tekinthető hazai makroadatok támogathatnák az emelkedést a magyar börzén, júliusban 0,3 százalékos volt az ipari termelés bővülése az előző hónaphoz képest, míg az export 4,4 százalékkal, az import 4 százalékkal nőtt egy év alatt júliusban.

Forrás: Origo

A BUX-ot leginkább az OTP és a Mol esése rántja lejjebb, mindkét papír 0,5 százalék körüli esést szenvedett már el. Az HSBC egyébként újra elkezdte az OTP követését, a bankház szakértője semleges ajánlást fogalmazott meg a pénzintézet részvényeire

A gyógyszercégek részvényei viszont jól teljesítenek, miután a Barclays javított a két papírra vonatkozó ajánlásán. A bankház elemzője már felülsúlyozásra javasolja a Richter és az Egis részvényeit, ráadásul mindkét papír esetében igen csábító célárat határozott meg, a Richter szerinte 4610 forintot az Egis 25900 forintot ér. Így a Richter 0,4 százalékot, az Egis 0,5 százalékot erősödött.

Rajtuk kívül a Magyar Telekom egyelőre nem mutat elmozdulást.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a Rába 1,3 százalékot drágult, miután a járműgyártó egy 10 milliárd forint értékű busztendert nyert meg. A cég a Volán társaságoknak szállíthat 61 csuklós autóbuszt.

Az E-Start viszont felfüggesztették, mivel teljesen kiszállt a cég egyik korábbi nagytulajdonosa, a Utilico Emerging Markets Limited, amely a tranzakciót megelőzően még 5 százalék feletti befolyással rendelkezett. Hasonló mennyiségű pakkot vásárolt tegnap a DB London Global Equities, amely azonban röviddel ezutún 5 százalék alá csökkentette részesedését az E-Starban.

A forint egyelőre nem tud tovább erősödni a tegnapi kisebb megugrása után, és a 301,3-as szintnél mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése nem sokkal 230 alatt, a svájci franké 243,4-nél található. A magyar fizetőeszközt csütörtökön alaposan megráncigálták, ami nagyban lehet betudható Mario Draghi és Balog Ádám délutáni szavainak. Az EKB sajtótájékoztatója alatt ugyanis az euró látványos gyengülést mutatott a dollárral szemben, miközben az MNB alelnökének szavai a kamatcsökkentési ciklus megakadásának esélyeit növelték.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Óvatos pluszok Európában

Nincs nagy mozgás nyitás után az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek tegnapi záróértékeik közelében, kisebb pluszban indították a napot. Ebben az is szerepet játszik, hogy délután fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek az USA-ból, így a befektetők vélhetően inkább kivárnak a statisztikák előtt. Ma délután a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása, és a munkanélküliségi ráta fog napvilágot látni, amiből fontos következtetéseket lehet majd levonni a Fed QE3 programjának alakulásáról is.

Forrás: Origo

Optimistábban látja a német bankszektor kilátásait a Moody's hitelminősítő, miután a szervezet a korábbi negatívról stabilra javította a várakozásait. A kedvező hír ellenére a Deutsche Bank 0,2 százalékot esett.

A német makroadatok viszont kellemetlen meglepetést okoztak, az export 1,1 százalékkal esett vissza júliusban havi alapon, miközben a szakértők 0,7 százalékos növekedésre számítottak. A német import pedig a vártnál lassabban növekedett, csupán fél százalékos volt a bővülés júliusban júniushoz képest a várt 0,7 százalék helyett.

Javított a Nokiával kapcsolatos ajánlásán is a Moody's, a hitelminősítő javuló kilátásokat rendelt a cég mellé, miközben korábban még negatív várakozásokat fogalmazott meg vele kapcsolatban. A kedvező lépés hátterében a készülékgyártás eladása állhat, amire kedden több mint 40 százalékot ugrott a Nokia árfolyama. Ma a Nokia egyébként további 1 százalékot emelkedett, jelenleg 4,24 eurónál jár a papír.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo

Az Ericsson részvényei 1,6 százalékot drágultak, miután a Credit Suisse semlegesről felülteljesítőre módosította a papírokra vonatkozó ajánlását.

A mai fontosabb makroadatok közül érdemes lesz még figyelni a fentieken kívül a görög és portugál GDP második negyedéves alakulására, melyen túl a német ipari kibocsátás júliusi alakulása is napvilágot lát majd.