Egekbe röpíti a memóriachipek árát a kínai gyártűz

2013.09.06. 11:44

Egy tűzeset miatt leállt a termelés a Hynix kínai üzemében. A cég a Samsung után a világ második legnagyobb mikrochipgyártója, a termék világpiaci ára meglódult.

Szeptember 4-én leégett a Hynix egyik kínai üzemének nagyobb része, ezért a vállalat leállította a termelést - írja a Guradian. A Samsung után a Hynix gyártja a világon a második legtöbb dinamikus RAM-ot, szállít például az Apple-nek, a Dellnek, a Lenovónak, a Sonynak, de még a Samsungnak is. Ezek a cégek okostelefonjaikban és laptopjaikban használják fel a Hynix termékeit.

Elsősorban az okostelefonok felfutása miatt folyamatos és jelentős az igény a világpiacon a dinamikus RAM chipekre, ezért egy ekkora üzem kiesése a termelésből azonnal éreztette hatását a világpiaci árakban. Csütörtökön egy 2 gigabites DDR3 jelű chip átlagára 30 centtel, 1 dollár 90 centre nőtt. Ez hároméves rekord, és mindössze egy nap kellett az eléréséhez. Feltételezhető, hogy ha nem tudják sürgősen helyettesíteni a kieső gyártási potenciált, további áremelkedés jöhet.

A dél-koreai bázisú Hynix uralja a dinamikusmemória-piac nagyjából harmadát, és a cég szerint még minimum fél évbe telik, míg a kínai üzemet újra gyártása alkalmassá tudják tenni.