34 milliárdot fizet a Telekom a frekvenciákért

Vágólapra másolva!
Meghosszabbításra került a Magyar Telekom frekvenciahasználati jogosultsága a társaság bejelentése szerint. Az 1800 Mhz-es frekvenciasávban 2014. október 7-ig, illetve a 900 MHz-es sávban 2016. május 4-ig fennálló frekvenciahasználati jogosultságot 2022. április 7-ig és 8-ig hosszabbították meg. A hosszabbítás egyszeri díja 38 milliárd forint, de a Magyar Telekomnak készpénzben ennél valamivel kevesebb, 34 milliárdos összeget kell majd befizetni.
Vágólapra másolva!

A 2012-ben elnyert 900 MHz-es frekvenciasáv 2 darab 1 MHz-es duplex frekvenciablokk vonatkozásában a Magyar Telekom szintén 2022. április 8-ig rendelkezik majd frekvenciahasználati jogosultsággal. Így a vállalat jelenleg ebben a frekvenciasávban összesen 10 MHz-es duplex frekvenciablokk, az 1800 MHz-es frekvenciasávban összesen 15 MHz-es duplex frekvenciablokk használatára jogosult.

A hosszabbítás és harmonizáció egyszeri díja 38 milliárd forint, de tekintettel a 2012-ben elnyert blokkok használatának az eredeti 2027-ben történő lejárat helyett 2022-ben történő megszűnésére, a Telekomot a fent említett összegből összesen 34 milliárd forint fizetési kötelezettség terheli, amely várhatóan 2013 negyedik negyedévében kerül teljesítésre.

A Magyar Telekom által jelenleg használt frekvenciasávokkal kapcsolatban a Magyar Telekomot terhelő éves díjak, frekvenciahasználati díjak, illetve sávdíjak a 2014-től 2022-ig tartó időtartamban évente hozzávetőlegesen 3,8 milliárd forinttal csökkennek.

Mi történik?

Röviden arról van szó, hogy a Magyar Telekom az eddigi 1800-as és 900-as frekvenciasávokon meghosszabbítja az eddigi használati jogát, és ezekért fizet egy egyszeri díjat. A 900-as sávon azonban további 2 MHz-et is vásároltak, bár annak kifizetését már korábban teljesítette a vállalat. Ez volt ugyanis az a 2 MHz, amit a Kúria döntésének értelmében vissza kellett adniuk (a negyedik mobilszolgáltató miatt ugyanis érvénytelenítették a tendert), de a kifizetett 11 milliárd forintos vételárhoz még azóta sem tudtak hozzájutni.

Most úgy tűnik sikerült megegyezni, hogy a korábban már elnyert és kifizetett frekvenciák végülis a három mobilszolgáltatóhoz kerüljenek (bár nem 2027-ig, hanem "csak" 2022-ig, így összességében a Telekomnak a frekvencia-hosszábbítások és vásárlás együttesen 45 milliárd forintjába került.

Ez most sok, vagy kevés?

Igen nehéz a megfizetett árral kapcsolatban véleményt mondani, de az első ránézésre inkább soknak tűnik. Az 1800-as frekvenciát például évekkel ezelőtt 11 milliárd forintért vásárolta a vállalat, a 900-ast pedig 10 milliárdért (plusz 20 milliárdos beruházási vállalás mellett), vagyis a most kiadott 40 milliárd forint feletti tétel nem tűnik kevésnek.

Az összképhez azonban hozzátartozik a frekvencia használat éves díja is, amin viszont a Telekomnak sikerült spórolnia. Nem is keveset, éves szinten 3,8 milliárd forintot. Amennyiben ezt is számba vesszük, úgy már nem tűnik túlzott összegnek az, amit a Telekomnak végülis ki kellett fizetnie, tehát azok a félelmek, melyek a csillagászati frekvenciahasználati díjakra vonatkoztak, végülis nem igazolódtak.

Akkor most mit jelent ez a Magyar Telekom részvényeseknek

Összességében úgy gondoljuk, hogy részvényesi szemmel pozitív bejelentés érkezett, vagy pontosabban úgy gondolnánk, ha nem lennénk azzal tisztában, hogy az árfolyam alakulását az osztalékvárakozások mozgatják. Az tény, hogy a Magyar Telekom normális áron hosszabbított és vásárolt frekvencia használati jogot, miközben a céggel kapcsolatos egyik fontos kockázati tényezőt kihúzhatjuk a listáról, de sajnos az is tény, hogy a vállalatnak ehhez mélyen, az osztalék kárára kell a zsebébe nyúlnia. Az osztalék mértékét ugyanis nagy mértékben befolyásolja a menedzsment azon célkitűzése, mely a társaság eladósodottsági rátáját a 30-40 százalékos sávban kívánja tartani. Június végén azonban a ráta átlépte az áhított maximális szintet, ami a korábbi évek 50 forintos osztalékának fenntarthatóságát igencsak megkérdőjelezi. Ráadásul, ha ehhez már hozzáadjuk az igazából csak negyedik negyedévben esedékes 34 milliárd forintos frekvencia kiadást, akkor 44 százalékra szaladna meg a mutató értéke, ami tovább növeli az osztalékcsökkentés lehetőségét.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az idei év után az elemzői konszenzus 42 forintos részvényenkénti osztalékot valószínűsített a Magyar Telekomnál, azt viszont sajnos nem tudhatjuk, hogy ebben az összegben milyen mértékű frekvencia vásárlásokat áraztak már be. Egy részük már számolhatott valamekkora frekvencia használati kiadással, egy részük viszont elképzelhető, hogy ezzel idén még nem kalkulált.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Concorde elemzője például számolt a többlet kiadással (épp 34 milliárd forintos beruházás növekedés szerepel a márciusi modelljében), és szerinte még ezt feltételezve is tartható lehet a részvényenkénti 40 forintos osztalék. Amennyiben valóban így lesz, úgy a részvéyek 13 százalékos osztalékhozama meglehetősen vonzónak tűnik a 10 éves államkötvény 6,73 százalékos hozamához képest. Még egyébként ha 30 forinttal számolunk, az így kapott 10 százalékos osztalékhozam sem fest rosszul.