Nem varrnak több Triumph fehérneműt Kőszegen

Vágólapra másolva!
Bezár a Kőszegi Ruhaipari Zrt., ahol csak és kizárólag, már harminc éve Triumph fehérneműket varrtak. Közel 300 dolgozó veszíti el állását, de a környék gyárai egy részüknek tudnak adni munkát.
Vágólapra másolva!

Végleg bezárja üzemét és elküldi dolgozóit a Kőszegi Ruhaipari Zrt. - közölte Lányi Péter, a részvénytársaság cégvezető-főkönyvelője. Összesen 271 dolgozó munkahelye szűnik meg, 199 Kőszegen, 72 pedig a Győr-Moson-Sopron megyei Egyházasfaluban. A termelés várhatóan szeptember végén áll le teljesen, az üresen maradó épületeket a cég megpróbálja bérbe adni, később pedig értékesíteni.

A kőszegi társaság egyetlen partnere, a Triumph számára készített bérmunkában női alsóneműt, a multinacionális vállalat azonban július végén piaci okokra hivatkozva felmondta az együttműködést, jelezte, hogy szeptember végéig tud megrendelést adni. A cégvezető tájékoztatása szerint a dolgozókkal azonnal közölték, hogy mi áll a Triumph levelében, ezért hónapok óta számítottak arra, hogy bezár az üzem, és a cég munkaviszonyuk felmondására kényszerül.

Megpróbáltak új megrendeléseket szerezni, de mivel az üzemben nem működik saját szabászat, nincs önálló termékfejlesztés, harminc éve kizárólag a Triumph megrendeléseit teljesítik - a kizárólagossághoz a nagyvállalat ragaszkodott -, nem sikerült új bérmunkához jutni.

Az alkalmazottak, akik közvetlenül a termelésben dolgoztak vagy a termelést szolgálták ki, csütörtökön kapták kézhez a felmondásukat, október végi határidővel. A munkaviszonyuk annak függvényében, hogy ki milyen régen dolgozik a cégnél, különböző időpontban szűnik majd meg. A törvényes keretek között mindenkinek igyekeznek segíteni, akinek esetleg már csak néhány hónapja lenne a nyugdíjazásig, vagy jogosulttá válhatna a nők 40 évi munkaviszony utáni nyugdíjára.

A cégvezető hangsúlyozta: minden dolgozójuk a jogszabályoknak megfelelően megkapja az összes járandóságát, a társaságnak nincsen semmiféle köztartozása, a felmondási időre járó bérekre, végkielégítésekre rendelkezésükre áll a fedezet. Felvették a kapcsolatot a munkaügyi központtal, amelynek kőszegi kirendeltsége a napokban állásbörzét rendezett. Ezen megjelentek a környék munkáltatói, köztük a szomszédos kábelgyáré is, ahol már eddig is volt felvétel, és januártól százfős létszámbővítést terveznek.

A kőszegi ruhagyárban - amely a történelmi kisváros második legnagyobb munkáltatója volt - egy műszakban, többségében betanított munkásként dolgoztak a varrónők. Ez a munkarend, a családias, nyugodt légkör megfelelt a legtöbbjüknek, hiszen sokan közülük több gyermeket nevelő édesanyák - mondták el dolgozók az MTI-nek.