Ingyenessé teszik a készpénzfelvételt

2013.09.07. 19:23

Biztos a novemberi újabb rezsicsökkentés, kisebb lesz a hús áfája, és még az ATM készpénzfelvételt is ingyenessé kívánja tenni a kormány. Devizahiteles-ügyben a kabinet ultimátumot adott a bankoknak, lecsúsztunk egy versenyképességi ranglistán, de legalább újjáéled az iskolai takarékbélyeg. Ez történt a héten a gazdaságban.

Ahogy véget értek a szabadságolások és elindult az új tanév, a politikusok azonnal 2014-es üzemmódba kapcsoltak: a kormánypárti megszólalók részéről érkező szinte összes komolyabb bejelentést kampányfogásként is értelmezni lehetett a héten. A rezsicsökkentést egész héten napirenden tartották, adócsökkentésről is szó volt, s úgy tűnik, a devizahiteles-mentés témakörében is bekeményített a Fidesz, egyelőre persze csak a szavak szintjén. 

Már a hét elején csöpögtetéssel ágyaztak meg a kormánypárti politikusok a visegrádi frakcióülésnek. Lázár János államtitkár egy lakossági fórumon ejtette el, hogy a szárnyasok és a disznóhús áfáját tíz százalék alá csökkentik. Kérdés, hogy ha ez alatt csak az ötszázalékos kulcs van, miért nem annyit mondott.

A húsipar egyébként régóta kéri az áfamérséklést, hogy versenyképessége nőhessen, és visszaszoruljon a feketepiac, mégis meglepődtek az érintettek. Nem volt semmilyen előzménye a bejelentésnek, nem folytak tárgyalások a kormány és az iparági szereplők között. Szakértők szerint az áfacsökkentésből a fogyasztó legfeljebb néhány százalékot érzékelhet majd a boltokban.

Ami a rezsicsökkentést illeti, lényegében eldőlt, hogy már novembertől jön az újabb kör áramban, gázban és távhőben, és nem is 10, hanem 11,1 százalékos lesz a mérséklés mértéke. Ennek oka az lehet, hogy a cél a tavalyi szintről számított 20 százalék elérése, s túl vagyunk már egy 10 százalékos vágáson. Márpedig ha 90 százalékról kell 80-ra levinni valamit, ahhoz bizony 11,1 százalékos csökkentés szükséges.

Bonyolultabb a devizahiteles ügy, mert először újra egymásnak ellentmondó nyilatkozatok érkeztek, a hét második felére azonban egyértelművé vált a kormányzati szándék: Rogán Antal után maga Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a bankoknak erkölcsi felelősségük van a hibás szerződésekért, ezért azok önkéntes módosítására szólította fel őket. Erre novemberig van idejük, s ha nem lépnek, el kell fogadniuk a kormány hitelesmentő-javaslatait. Azt persze nem lehet tudni, hogy komoly fenyegetésről van szó, vagy csak időhúzásról és a népszerűség fenntartását szolgáló kampányfogásról.

Azt is megerősítették, hogy jövőre kiterjesztik a családi adózást, s jön a gyed extra is. Arról azonban még nem érkezett bejelentés, hogy az áfacsökkentés és a családtámogatási rendszer átalakítása miatt a költségvetésből kieső százmilliárd forint feletti összeget honnan pótolják. A minisztériumoknak pár nap alatt kellett megmondaniuk, hogy a nekik jutó pénzt hogyan osztják fel a feladataik és intézményeik között, s valószínűleg idén újra sokszor toldozott-foltozott költségvetés készül majd.

Még mindig kampány, Orbán Viktor új utat és hidat ígért Esztergomnak és a japánoknak, s kiderült, Suzuki úr szinte a kormány „titkos belső tanácsosának” számít. Végül visszatért a színre Rogán Antal, aki péntek este a köztévében közölte: kötelezhetik a bankokat, hogy havi két ingyenes ATM pénzfelvételt biztosítsanak az ügyfeleiknek. A dolog előzménye, hogy a bankok a kormány által kivetett, majd megemelt tranzakciós illetéket szedik be a magas készpénzfelvételi díjak formájában, Rogán tehát arra kötelezné a bankokat, hogy a leggyakrabban használt szolgáltatásnál nyeljék be maguk az illetéket.

Közben a kormány lényegében elismerte, hogy Matolcsy György álmai szertefoszlottak, az általa kitalált adósságszabály olyannyira betarthatatlannak bizonyult, hogy inkább megválnak tőle.

Újabb versenyképességi ranglistán csúszott hátrébb az ország, alig van mögöttünk uniós állam.

A trafikok megjelenése a várakozásoknak megfelelően felpörgette a feketegazdaságot, s az adómorál is egyre rosszabb.

Külföldre viszi egyik cégét az internetes pornóbiznisszel a leggazdagabb magyarok közé emelkedett Gattyán György, a munkatársak vagy kiköltöznek Luxemburgba, vagy kereshetnek új állást.

De legalább a Wizz Air bővít Magyarországon, jövőre már 8 gépet állomásoztatnak a budapesti bázison, ehhez nyilván munkaerő-felvételre is szükség lesz. A legnagyobb hazai légitársaság egyébként egyáltalán nem tart a Sólyom elindulásától, lényegében hiszik, ha látják.

Túl sok jó hír ezen túl nem érkezett a héten a magyar gazdaságból. De legalább a Mol is beszáll a mobiltelefon bizniszbe, a szolgáltatók pedig 2022-ig kaptak frekvenciát.

A legendás iskolai takarékbélyeg-gyűjtést is újjáéleszti a Takarékbank, igaz matricás formában.