Dübörög a turizmus

Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján rekordévre számítanak a turizmusban. A beutazó és a belföldi turisták száma is emelkedett, a szektor bevételei pedig 10,4 százalékkal nőttek az év első hét hónapjában.
Vágólapra másolva!

Júliusban a külföldi vendég-éjszakák száma 4,7 százalékos, a belföldieké pedig 7,6 százalékos növekedést mutatott éves összehasonlításban. Összességében így 6,2 százalékkal emelkedett a kereskedelmi szálláshelyek forgalma.

A szállásadók árbevétele 12 százalékkal nőtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a júliusig rendelkezésre álló adatok alapján az idei főszezontól azt várja, hogy minden idők legmagasabb forgalmát fogja hozni.

A statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 4,8 millió vendég közel 12,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma ebben az időszakban 6, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek 10,4 százalékkal emelkedtek.

A kormány a SZÉP Kártya bevezetésének nagy jelentőséget tulajdonít, a szálláshelyek belföldi vendégektől származó bevételének ötöde származik innen.

Míg tavaly inkább a külföldi beutazások húzták az iparágat, addig 2013-ban a belföldivendég-forgalom nőtt jelentősen. A küldőpiacok átrendeződése indult el, a környező országokból sokkal többen érkeznek, mint korábban.

Észak-Magyarországon például a lengyel vendégéjszakák száma 42, a szlovák vendégéjszakák száma 30, a cseh vendégéjszakák száma 17, a román vendégéjszakák száma pedig 50 százalékkal nőtt.