Vágólapra másolva!
Továbbra sem akar átkapaszkodni a magyar tőzsde a pozitív tartományba, pedig a régióban a cseh és a lengyel piac szépen teljesít, habár igaz, hogy Nyugat-Európában sem jó a hangulat. Itthon az OTP gyengélkedik leginkább, de a Mol sincs túl jó formában, a forint pedig 300 felett időzik az euróval szemben.Egyedül az olasz index található pluszban a vezető európai börzék közül, míg a többi piacon lefelé csúsznak az árfolyamok az amerikai kongresszus Szíria megtámadásával kapcsolatos szavazása előtt. Ellenben a New York-i tőzsdék már emelkedéssel kezdhetnek a határidős indexek alapján, egyelőre 0,2-0,4 százalékos erősödés várható.
Vágólapra másolva!

Nem megy az OTP-nek

A BUX a nyugat-európai börzék többségének hangulatát követi, szembemenve ezzel a régiós mozgásokkal, ott ugyanis a cseh és a lengyel tőzsde nem zavartatja magát és szépen emelkedik.

Forrás: investor.hu

Itthon az OTP áll elég rosszul, árfolyama már 1 százalék felett gyengül, bár a forgalom elég csapnivaló az egész BÉT-en. Az OTP így nem tud 4200 forint fölé kerülni, sőt lassan inkább a 4100 forintos szinthez érhet. Nap közepére a Mol is csatlakozott a bankpapírhoz a rossz szereplésben, pedig reggel még volt emelkedésben is az olajcég részvényének árfolyama.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

A két gyógyszerpapír túl nagy aktivistást nem mutat, alig pár pontos elmozdulást tudnak csak felmutatni, ellenben a Magyar Telekom 1 százalék felett drágul.

Forrás: investor.hu

Délután 1-től felszólal Orbán Viktor a parlamentben az őszi ülésszak előtt, itt az előttük álló feladatokról beszélhet majd. A forint egyelőre 300 felett ingadozik az euróval szemben, ha esetleg valami újdonságot is bejelent a miniszterelnök, akkor a forint is reagálhat majd az elhangzottakra.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Kivárnak a piacok a szíriai támadással kapcsolatos döntés előtt

Továbbra sem állnak túl fényesen a vezető nyugat-európai tőzsdék a hétfői kereskedésben, pedig Ázsiából megkaphatták volna a löketet a pluszokhoz, ugyanis Japánból és Ázsiából is szép makroadatok láttak napvilágot. Egyedül az olasz börze a kivétel, ugyanis az 0,3 százalékos emelkedésben van.

Forrás: investor.hu

Mégis inkább a mai kongresszusi döntésre várhatnak a piacok, ugyanis ma szavaznak a döntéshozók, hogy megindítsák-e a légitámadást Szíria ellen. Ma az összes fontosabb amerikai tévének nyilatkozni fog az amerikai elnök, holnap pedig az egész nemzethez fog szólni, amiben valószínűleg nagyobb támogatást szeretne szerezni a közvéleménytől.

Nagy-Britannia harmadik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a BG Group közel 5 százalékkal szánkázik lefelé, miután a cég arra figyelmeztette a befektetőket, hogy a termelés az előzetes várakozásoknál gyengébben alakulhat 2014-ben, az egyiptomi feszültségek a és a norvég termelési akadozások miatt.

A BG Group árfolyama (London)

Forrás: investor.hu

A japán Suntory élelmiszeripari cég megveszi a brit gyógyszercég GlaxoSmithKline (GSK) Lucodeza és Ribena italok márkanevét 2,1 milliárd dollárért. Az ügyletet valószínűleg még év végéig lezárják. A GSK árfolyama fél százalékos mínuszban áll a nem túl kedvező nemzetközi hangulatban.