Bedobta a törölközőt a milliárdos guru

Vágólapra másolva!
Bedobta a törölköző Carl Icahn, a Dell nagytulajdonosa, és nem harcol tovább a számítógépgyártó felvásárlása, és tőzsdéről történő kivezetése ellen. Ezzel egy hónapok óta húzódó felvásárlási csata zárulhat le a héten a milliárdos aktivista, és a Dell alapítója között, melyből most a sok csatát megélt Icahn kerülhet ki vesztesen. Így vélhetően Michael Dellnek meglesz a kellő többsége a felvásárlás megvalósításához, ami miatt a cég tőzsdei pályafutása is hamarosan véget érhet.
Vágólapra másolva!

Nem harcol tovább a Dell felvásárlása, és tőzsdéről történő kivezetése ellen a számítógépgyártó egyik legnagyobb tulajdonosa, Carl Icahn. A milliárdos aktivista ezt egy levélben közölte a Dell részvényeseivel, aki ezen túl kijelentette, továbbra is ellenzi az ügyletet. Ezzel úgy tűnik, hamarosan egy hónapok óta tartó huza-vona érhet véget, és az alapító Michael Dell megnyerte a hosszú háborút. Dell még az év elején tett egy 24,4 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot az általa alapított vállalatra, amit Carl Icahn több befektetőtársával együtt ellenzett. Icahn szerint Dell ajánlata túlságosan alulértékeli a céget, emiatt egy kisebb felvásárlási csata alakult ki kettejük között. Icahn legutóbb azzal igyekezett megnyerni a csatát, hogy növelte befolyását a vállalatban, és 8,9 százalékos hányadával a második legnagyobb tulajdonos lett a Dellben.

Forrás: Origo

Az aktivista befektető azután döntött a törölköző bedobása mellett, hogy úgy ítélte meg, nem nyerhetnek a szeptember 12-én esedékes közgyűlési szavazáson, ahol a részvényesek az alapító felvásárlási ajánlatának elfogadásáról fognak szavazni. Az ülést korábban már háromszor is elhalasztották, ami Michael Dellnek kedvezett, mivel addig is időt nyert ajánlatának további finomítására, és a részvényesek maga mellé állítására.

Ráadásul Dell azt is elérte, hogy a tulajdonosi megfeleltetés napja a korábbi június 3-i dátumról augusztus 13-ra módosuljon, így azok is részt vehessenek a szavazáson akik az elmúlt két hónapban jutottak Dell részvényhez. Icahn a folyamatosan Dell-nek kedvező döntések után döntött a harc feladása mellett.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan egyén vagy intézmény, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Gyakran beül az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.


Icahn ezen túl kiemeli a levelében, hogy februárban már le kellett volna zárulnia az ügynek, mivel a részvényesek elutasították a felvásárlást, ám az eredményt az igazgatótanács egy diktatúrához hasonlóan figyelmen kívül hagyta. A "csata" elvesztése miatti fájdalmat némileg enyhíti, hogy az elmúlt hónapok harcának eredményeként a részvényesek jóval nagyobb összeget fognak kapni tulajdoni hányadukért, mint amennyit Dell kezdetben hajlandó lett volna fizetni.

A közgyűlést szeptember 12-én fogják tartani, ahol a részvényesek a legnagyobb akadály elhárultával vélhetően elfogadják majd Dell ajánlatát. Icahn pedig már gratulált Dellnek, és sok szerencsét kívánt neki, amire szerinte nagy szüksége lesz a leendő tulajdonosnak. Hasonlóra nem gyakran van példa, mivel az aktivista befektetőként is emlegetett Icahn dörzsöltségén túl arról híres, hogy egyes vállalatokban szerez nagy részesedést, majd fokozatosan átvéve az irányítást eladja a cég legértékesebb eszközeit (a témával ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk).

A hírek után a Dell részvényei a 13,85 dolláros szintnél stagnálnak, ami nagyjából megegyezik Dell 13,75 dolláros részvényenkénti ajánlatának, és a papíronkénti 0,13 dolláros rendkívüli osztalék összegével.

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo