Vágólapra másolva!
Az OTP-Mol páros gyenge teljesítménye ránehezedett a budapesti tőzsde hétfői teljesítményére, ugynais a bankpapír 1 százalék feletti, míg a az olajcég részvénye ahhoz közeli mínuszban zárt. A forint felült ma a hullámvasútra, az euróval szembeni árfolyam járt 301 felett is az euróval szemben, de délután megfordult a 300 alatti tartományban is, hogy kora estefelé újra a bűvös szint fölé ugorjon.Nyugat-Európában egyedül az olasz tőzsde tud erősödést bemutatni, a többi vezető index lefelé veszi az irányt. Amerikában ellenben szép pluszok rajzolódnak ki, folytatva az ázsiai piacokon látott menetelést. Ma szavaz a kongresszus a Szíria elleni katonai beavatkozásról, ugyanis korábban Obama, az ő jóváhagyásukhoz kötötte a a légitámadás megkezdését. Az elmúlt időszakban a piacok meglehetősen hevesen ráagáltak a Szíriával kapcsolatos hírekre.
Vágólapra másolva!

Gyenge hétkezdet a budapesti tőzsdén

Egész nap szenvedett a magyar tőzsde együtt mozogva a nyugat-európai börzék többségével, bár a kereskedés végére nagyobb mínuszban fejezte be a napot, mint nyugati társai. Ráadásul a régióban igencsak alulteljesítő volt, ahol például a lengyel parkett több mint 2 százalékkal kerül feljebb.

Forrás: investor.hu

A forgalom is meglehetősen visszafogott volt hétfőn, alig több mint 3 milliárd forintos értékkel. Legfőképp az OTP és a Mol gyatra teljesítménye nehezedett rá a BUX-ra, a bankpapír 1,3 százalékos, míg az olajcég részvényei 0,8 százalékos mínusszal fejezték be a napot.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

A Richter sem brillírozott 0,3 százalékkal lett olcsóbb, ellenben szektortársa az Egis 1,5 százalékkal drágult. Jól szerepelt a Magyar Telekom is, ami közel 1 százalékkal került feljebb.

Forrás: investor.hu

A horvát kormány az orosz Rosneft olajipari társaságot hívta segítségül, hogy így oldja meg az INA irányítása körül fennálló vitáját a Mol-lal szemben - írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az állam ennek érdekében 25 százalék plusz egy részvényre (jelenlegi részesedés: 44,8%) is hajlandó lenne csökkenteni részesedését a horvát olajcégben, ha a Mol teljes egészében értékesítené 49,1 százalékos pakkját. A horvát fél egyelőre cáfolja, hogy megkeresték volna az oroszokat, és bár kizárni semmit sem lehet, a lapértesülés inkább tűnik egy újabb kommunikációs fogásnak és nyomásgyakorlásnak, mint valós veszélynek.

Ma is jó formában volt a Rába, aminek árfolyama augusztus eleje után ismét az 1000 forintos lélektani szintet vette célba, azonban egyelőre még alatta zárt. A részvény teljesítményében nagy szerepe lehet, hogy az NFM tájékoztatása szerint a Rába a Volvoval közösen 61 csuklós buszt szállíthat majd a Volánbusznak.

Hullámvasutazik ma is a forint, aminek euróval szembeni árfolyama délelőtt előbb 301 forint fölé ért, majd fokozatosan csorgott le egészen a lélektani 300-as szint alá, ahonnan fél öt körül újra ugrott egyet, és már megint bőven 300 fölött jár.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Élen az olaszok

Inkább az eladók érvényesítik erejüket a nyugat-európai tőzsdéken, bár kivétel azért akad, ugyanis az olasz a pozitív tartományban tengeti a hétfői kereskedés utolsó óráját, és a német börze is közel van a zöld zónához. A befektetők az amerikai kongresszusi szavazás eredményére várhatnak, amiben eldől elindul-e majd a katonai támadás Szíria ellen.

Forrás: investor.hu

2 százalékos mínuszban, 12,5 eurónál jár az E.ON árfolyama, mivel az energiaszolgáltató célárán csökkentett az HSBC elemzője, 10 euróra vágva azt. Szintén negatív hír a céggel kapcsolatban, hogy a Bank of America eladási ajánlást fogalmazott meg, főként a várhatóan alacsonyabb energiaárak miatt.

További költségcsökkentésekre kényszerülhet a Volkswagen, mivel Hans Dieter Poetsch, a pénzügyi vezető szerint még évekig gyenge lehet az autók iránti európai kereslet. A Volkswagen ennek függvényében továbbra sem várja a korábbi, 11,5 milliárd eurós üzemi nyereségtől a nagyobb értéket. A Volkswagen 0,6 százalékos csökkenésben áll a német tőzsdén.

Kivirultak a tőzsdék New York-ban is

Jó hangulatban folyik a kereskedés az amerikai piacokon, az amerikai kongresszus szavazása előtt. A jó ázsiai makroadatok úgy tűnik az Európán kívüli befektetőket jobb hangulatba hozta.

Forrás: investor.hu

1,4 százalékos pluszban tartózkodik az Apple, amivel ismét átlépte az 500 dolláros szintet. A vállalattal kapcsolatos legfontosabb hír, hogy holnap nagyszabású konferencia keretében mutatja majd be legújabb készülékeit, valamint szerdán Kínában is külön eseményt szentel az új termékek bemutatásának a cég. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy az Apple hajlamos gyengén szerepelni a tőzsdén a termékbemutatók napján.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: investor.hu

10 százalékkal esett vissza a Yum! Brands legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma Kínában az előző hónapban. A KFC és Pizza Hut gyorséttermeket üzemeltető társaságtól ugyanakkor csak 7,7 százalékos csökkenésre számítottak az elemzők augusztusban. A Yum! részvénye ennek ellenére is 2,4 százalékos pluszban áll.

7,2 milliárd dollárért vásárolná meg a Koch Industries a Molexet, ami részvényenként 38,5 dolláros vételárat jelent. A pénteki 29,3 dolláros záróárfolyamhoz képestez 31 százalékos prémiumot jelent. Az elektromos berendezéseket gyártó vállalat megtartja majd saját márkanevét, és a tranzakció feltehetően 2013 végére zárul le. A részvény árfolyama nem meglepő módon több mint 30 százalékkal a 38,5 szintre ugrott.

6,7 százalékkal szárnyal a Delta Air Lines, mivel az Standard and Poor's bejelentette, hogy hozzáadja a vállalatot az 500 legnagyobb amerikai céget tömörítő S&P 500 indexhez. A részvény a BMC Software helyét veheti át a fontos indexben holnap piaczárás után. Azért reagált jól erre a bejelentésre a papír, mivel így több indexkövető intézményi befektetőnek is vásárolnia kell majd a részvényekből.

A Delta Air Lines árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu