Hajlandó beleegyezni az EU, hogy az olaszok segítséget nyújtsanak harmadik legnagyobb bankjuk megmentéséhez. Akkor adják viszont csak áldásukat a 4,1 milliárd eurós hitelre, ha a Monte dei Paschi részvényesei is jelentősebb áldozatot hoznak, vagyis az eddig tervezettnél kétszer nagyobb, 2,5 milliárd eurós tőkeemelés formájában. 

A világ legöregebb, már 1472 óta üzemelő bankja egy újabb fejezetet nyithat az elmúlt évek szenvedéstörténetében. Az EU hajlandó ugyanis zöld utat adni a Monte dei Paschi-nak folyósítandó 4,1 milliárd eurós hitel ügyében, azonban ezért cserébe azt kérik, hogy az eddig tervezett 1 milliárd euróval szemben 2,5 milliárdos összegben próbáljanak tőkét emelni új részvények kibocsátásával.

Az állami mentőövet tehát csak úgy dobhatnák oda, ha a befektetők nagyobb áldozatokat is hajlandók lennének vállalni (a tőkeemelés mértéke a bank piaci kapitalizációjával lenne egyező). A tőkeemelés persze korántsem biztos, hogy sikeres lesz, hiszen a botrányoktól hangos évek és a nem teljesítő hitelek arányának emelkedése sokakat távol tarthat még a bankrészvényektől. A hígító hatás azonban még ekkor sem marad el, hiszen a tervek szerint sikertelen tőkeemelés esetén az állami hiteleket konvertálnák részvénytulajdonná.

Ahhoz persze, hogy a bank végleg pontot tehessen a szenvedéssel teli éveknek, jelentős átalakításokra is szükség lesz. Az állami csomag, vagy a tőkeemelés a mérlegszerkezetet megerősíti, de a hosszabb távon is fenntartható folyamatok eléréséhez új üzleti modellt, költségcsökkentéseket, és az olasz államkötvény kitettség leépítését is kilátásba helyezték.

Ha minden jól megy, a következő két hónapban az érintett felek rábólintásával a bank megkapja az esélyt, hogy megfordítsa az eddigi szomorú trendet, azt meg majd meglátjuk, hogy ezzel tudnak-e élni. A befektetők egyelőre szomorúan fogadják a híreket, de ez valószínűleg csak annak köszönhető, hogy a korábbinál jelentősebb tőkeemeléssel kellhet szembenézniük.

A Monte dei Paschi árfolyama (EUR)