Vágólapra másolva!
Közel 3 százalékos pluszban fejezte be a napot az OTP a kiváló nemzetközi hangulatban, ezzel segítve a magyar parkettet is a jó szereplésben. Még a Mol és a Magyar Telekom is emelkedni tudott, ellenben a gyógszergyártók nem tudták felvenni a ritmust és mínuszban zártak. A forint délután előbb nagyobb erősödésbe kezdett, de késő délután felé újabb gyengülést mutatott be, azonban még ezzel is 300 alatt van az euró/forint árfolyam.Nyugat-Európában nagyon jó a befektetők kedve, a vezető indexek nagy menetelésben vannak, az élen a német börze áll két százalék feletti plusszal. Amerikában is felfelé veszik az irányt a tőzsdék, mivel a piaci szereplő egyre inkább azt gondolják elmaradhat a szíriai katonai csapás.
Vágólapra másolva!

Nagyot ment az OTP

Jól ment a BUX-nak is ma a kiváló nemzetközi hangulatban, amit elsősorban a szíriai háború elmaradását valószínűsítendő nyilatkozatoknak lehetett köszönni. Habár szépen teljesített a budapesti tőzsde a régióban még ezzel is csak az utolsó helyre volt jó, hiszen a lengyel és a cseh börze kirobbanó formát mutatott.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az OTP járt az élen a blue-chipek közül, és közel 3 százalék feletti erősödésével sikerült 4200 forint felett zárnia. Bár a Mol és a Magyar Telekom is szép pluszban fejezte be a napot, így sem érhettek a bankpapír nyomába. A Mol 1,1, míg a Telekom részvények 1,9 százalékkal kerültek feljebb.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Ellenben a gyógyszergyártók nem igazán találták magukat, a Richter 1,5 százalék feletti mínuszban tért nyugovóra, de az Egis sem tudott sokkal jobb produkciót bemutatni.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Szinte az összes lakossági díjcsomagjában megemeli árait a Magyar Telekom november elsejétől. Drágulni fognak a mobilos percdíjak, valamint a vezetékes telefon- és internetelőfizetés havidíja is magasabb lesz. A telekomcég nem indokolta meg az áremeléseket, de vélhetően az augusztus elsején megemelt telefonadó miatt kényszerül a lépésre a társaság.

A forint beerősített délutánra, és az euróval szembeni árfolyam 299 alá ért, ezzel pedig kéthetes csúcsot ütött. A magyar deviza együtt erősödött a régiós devizákkal, amit a javuló piaci hangulat fűtött. Késő délután viszont újból visszatáncolt a magyar fizetőeszköz árfolyama. A dollár/forint árfolyam 225,7-nél, míg a svájci frank kereszt 241,3-nál ingadozik.

Ma többen is megszólaltak a készülő devizahiteles menőcsomaggal kapcsolatban. A sort Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató kezdte, aki reggel azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy maximum 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahiteles törlesztőrészleteket, hogy a forinthiteleseknél ne járjanak jobban a forintosításban résztvevők. Rogán Antal korábban úgy nyilatkozott, hogy 17-20 százalékos csökkentés lenne célszerű. Ezután a Bankszövetség elnöke, Patai Mihály azt mondta, hogy egy kormányzati segítség nélküli forintosítás napok alatt a forint árfolyamának összeomlását okozná.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Kiváló a hangulat Európában

Nem tört meg a lendület az európai piacokon, a DAX már két százalék feletti emelkedésben van de a többi vezető parkett is felfelé veszi az irányt, mivel a befektetők egyre jobban azt valószínűsítik, hogy akár el is maradhat a szíriai katonai beavatkozás.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Reuters kedden kora délután már arról számolt be, hogy Szíria átadná vegyi fegyvereit a nemzetközi szervezeteknek. Korábban Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott az ABC News-nak, hogy el is maradhat a légicsapás, ha az Aszad-rezsim átadja vegyi fegyvereit.

Az olasz tőzsde lemaradó, a kezdeti nagyobb pluszokat záráshoz közeledve már leadta az index, sőt délután járt már a negatív tartományban is. Emögött a politikai bizonytalanság áll, ugyanis a szenátusi bizottság hamarosan arról szavaz majd, hogy megvonják-e Silvio Berlusconitól mandátumát. Ha erre sor kerülne az akár kormányválsághoz is vezethetne, hiszen korábban pártjának vezetője már fenyegetőzött ezzel.

Igen jól szerepelnek ma az európai légitársaságok és autógyártók is, komoly pluszokat összehozva a keddi kereskedés során. Az Air France-KLM áll az élen már 9 százalék körüli hegymenetével, de a Lufthansa is 5 százalék felett drágul, és a fapadosoknak is jól megy, az easyJet 6,5, míg a Ryanair 2,7 százalékkal erősödik.

Az Air France-KLM árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Volkswagen már 4 százalék felett száguld, de a Porsche is közel 3 százalékkal halad felfelé, a nap közben 6 százalék feletti plusszal élen haladó Peugeot azonban nap végére behúzta a kéziféket és már "csak" 2,7 százalékkal erősödik.

A Volkswagen árfolyama (Frankfurt)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Új szereplők a Dow Jones-ban

A szíriai feszültség enyhülése a tengerentúli parketteken is örömtelivé varázsolta a hangulatot, bár akkora pluszok már nem láthatóak, mint Nyugat-Európában, de igaz, hogy tegnap az öreg kontinens lemaradt az amerikai börzék mögött.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Kiesik a Hewlett-Packard, a Bank of America, valamint az Alcoa is a Dow Jones indexből, míg a Goldman Sachs, a Visa, valamint a Nike bekerül a helyükre. A hírre a bekerülő papírok 2 százalék feletti pluszban járnak, míg az indexből kieső vállalatok részvényei 1-2 százalékos mínuszt mutatnak.

Magyar idő szerint este 7-kor kezdi meg a várva várt termékbemutatóját az Apple, ahol a legújabb modellek mellett az iOS 7 operációs rendszer hivatalos verzióját is elérhetővé teszi a jelenlegi készüléktulajdonosoknak. A mai kereskedésben egyelőre 0,4 százalékos mínuszban jár a papír árfolyama.

1,9 százalékkal növekedett augusztusban a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma a McDonald's gyorséttermeiben, holott az elemzők csak 0,3 százalékos bővülést prognosztizáltak. A társaság 0,3 százalékos pluszban jár a hírre.

A közel-keleti konfliktus békés rendezését sugalló hírekre viszont az olaj árfolyama nagy csökkenésbe fogott, a WTI már 106 dollár közelébe került, míg a Brent 111 dollárnál ingadozik.