Matolcsy bankvezérekkel reggelizett

Vágólapra másolva!
A megbeszélések célja a növekedési hitelprogram eddigi tapasztalatainak összegzése volt. A devizahitelesek ügye érdemben nem került szóba.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György jegybankelnök illusztris társaságban reggelizett. A bankvezérek közül vendégül látta Fabrizio Centronét (CIB Bank), Csányi Sándort (OTP Bank), Wiedner Heinzet (Raiffeisen Bank), Nagy Csabát (Magyar Fejlesztési Bank Zrt.), Patai Mihályt (UniCredit Bank), Rik Scheerlincket (K&H Bank), Simák Pált (MKB Bank Zrt.), Spéder Zoltánt (FHB), Vojnits Tamást (Takarékbank) és Zolnai Györgyöt (Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.).

A reggeli után Patai Mihály, a bankszövetség elnöke elmondta, a megbeszélés célja a növekedési hitelprogram tapasztalatainak összegzése volt. A devizahitelekről nem volt szó, mindössze pár mondatot váltottak a témában. A jegybank elnöke a kormány álláspontjának ismeretében fogja saját véleményét kialakítani.

A bankrendszer tagjai sikerként könyvelik el a növekedési hitelprogramot, és szeretnék folytatni - hangsúlyozta Patai Mihály.

Megismételte a bankszövetség álláspontját, amely szerint közösen kell állni a devizahitelesek megsegítésének költségeit, a bankok már eddig is vállalták, hogy arányosan nagyobb szerepet vállalnak, mint a másik két szereplő, az adósok és a kormány.

Kifejtette, hogy nem lehet több ezer milliárd forintot átváltani svájci frankra vagy euróra a nemzeti bank támogatása nélkül.

Ha minden bank úgy döntene, hogy átváltja forintra a svájcifrank-hiteleket, akkor óriási kereslet keletkezne a svájci frank iránt. Szerinte 12 milliárd svájci frankra, több ezer milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ezt a programot végigvigyék. Ezzel napokon belül szétvernék a forint árfolyamát, ez pedig mindenkinek rossz lenne, a forint árfolyama beláthatatlanul elromlana, ennek pedig direkt hatása lenne az árakra.

A bankszövetség a kormány által a megoldásra tett november 1-jei ultimátumot a mostani formában nem tudja elfogadni, mert a bankrendszer, a bankok nem tudják a kormány támogatása nélkül a problémát megoldani.