Több ezer embert tesz lapátra a Bank of America

Vágólapra másolva!
Dolgozóinak közel egy százalékától fog megválni Amerikai egyik legnagyobb bankja, a Bank of America. A pénzintézet a jelzáloghitelezéssel foglalkozó üzletágából fog 2100 embert elküldeni az emelkedő jelzáloghozamok miatt, mivel azok miatt egyre drágábbá váltak ezek a hitelek, és megcsappant irántuk a kereslet.
Vágólapra másolva!

Jelentős méretű leépítésekre készül az USA második legnagyobb bankja, a Bank of America. A pénzintézet 2100 alkalmazottjától fog megválni és 16 jelzáloghitelezési fiókját fogja bezárni az ügyhöz közel álló források szerint. Az elbocsátások a vállalat dolgozóinak alig egy százalékát érintik, mivel a cég összesen 257 ezer embert foglalkoztat - írja a Bloomberg.

Az elbocsátásokra az emelkedő jelzálogpiaci hozamok miatt van szükség, mivel azok az elmúlt időszak megugrása után kétéves csúcsra kerültek. Ennek oka, hogy a jelzálogpiaci hozamokkal szorosan együttmozgó amerikai államkötvények hozama is folyamatosan emelkedik, többek között a Fed eszközvásárlási programjának leállítása körüli félelmek miatt, és a tízéves papír esetében már a kritikus 3 százalékos szintet is megérintette a napokban.

Forrás: Origo

Emiatt egyre drágábbá váltak a jelzáloghitelek az USA-ban, ami miatt csökkent a kereslet irántuk, így kevesebb munkaerőre van szüksége a Bank of America-nak is ebben a szegmensben.

Ennek keretében 1500 embert a hitelek közvetítésével és lebonyolításával foglalkozó részlegekről küldenek el, és megvállnak 400 call centerben dolgozótól, és 200 olyan embertől is, akik a nemteljesítő jelzáloghitelekkel foglalkoznak. Az érintett alkalmazottakat már értesítették az elbocsátásokról, azonban hivatalosan még nem jelentette be a BofA. Ugyanakkor nem mindenkitől válik meg véglegesen a cég, egyeseknek felajánlhatnak majd más egységeknél különböző pozíciókat.

Nem csak a Bank of America, hanem a többi nagy amerikai jelzáloghitelezéssel foglalkozó bank is leépítésekre kényszerül a hozamemelkedés miatt. A tervek szerint a Wells Fargo 2300, a JP Morgan 15 ezer alkalmazottjától fog megválni. A JP Morgan már korábban jelezte, hogy jelzáloghitelei iránt 40 százalékkal alacsonyabb volt a kereslet, mint egy évvel korábban, és nagyobb veszteségekre számítanak az üzletágban az év hátralévő részében.

A hírek ellenére a Bank of America részvényei 0,8 százalékot erősödtek hétfőn. Az árfolyam egyre jobban közelít egy kritikus ellenállás szinthez, amit ha sikerülne leküzdeni, megnyílna a tér a további emelkedések előtt. Rosszabb esetben viszont a 12 dolláros szint fölötti támasz foghatja meg az esést.

Bank of America (NYSE)

Forrás: Origo