Vágólapra másolva!
Nagyot segített a Mol a budapesti tőzsdének, élre repítve a régióban a hazai börzét. Az olajcég 2 százalék felett emelkedik miután reggel érkezett a hír, hogy a csoporhoz tartozó Emona 244 millió euró névértékű Mol részvényekre átváltható Magnolia kötvény vásárlására tett ajánlatot. Nem csak a Mol szerepel jól, az OTP is felfelé veszi az irányt, hozzátéve tegnapi közel 3 százalékos pluszához. A forint kisebb erősödést mutatva 299 alatt tartózkodik jelenleg az euróval szemben.A nyugat-európai tőzsdék felemásan mozognak, de az olasz és a spanyol tőzsde szépen muzsikál, elsősorban a bankszektor jó teljesítményének köszönhetően. Az USA-ban egyelőre nem mutatkozik egyértelmű irány a határidős tőzsdeindexekből kiindulva, egyelőre csak néhány pontos elmozdulást mutatnak a futures-ök.
Vágólapra másolva!

Ugrott a Mol

A Molnak köszönhetően továbbra is jól szerepel ma a budapesti tőzsde, 1 százalékhoz közeli pluszával élen áll a régióban a BUX.

Forrás: investor.hu

A reggeli órákban közölte az olajcég, hogy a Mol-csoporthoz tartozó Emona 244 millió euró névértékű Magnolia kötvény vásárlására tett ajánlatot minimum 83 százalékos árfolyamon. A Mol a megcélzott mennyiségnél kevesebbet is vásárolhat, akár magasabb árfolyamon is, de a jelzett értékekkel számolva mindenesetre 61 milliárd forint hagyhatja el a társaság pénztárcáját.

A hír hatására a Mol részvényeinek árfolyama közel 3 százalékos emelkedést produkált. Ennek hátterében azonban inkább technikai jellegű tényezők állhatnak, ugyanis egyes szereplők pozícióik fedezése céljából vásárolhattak. Mivel a fundamentális kép a bejelentés hatására nem változott a Mol piacán, a nagy megugrás után várhatóan az árfolyam is szép lassan lecsorog majd a kiindulási szintekig.

A Mol árfolyama

Forrás: investor.hu

Minden esetre a hír jól megpörgette a forgalmat az olajpapírban, ugyanis az elmúlt fél év 1 milliárd forintos átlagforgalmával szemben már délre több mint 4 milliárd forintot forgattak meg a befektetők a Molban.

Az OTP-re is jó hatással volt a Mol, ugyanis a bankpapír kezdeti bizonytalankodása után fél százalékos pluszba lendült, ezzel pedig már a 4300 forintos szintet vette célba. A Magyar Telekom kisebb elmozdulásban van csak, míg a Richter alulteljesítő a nagypapírok mezőnyében 0,3 százalékos mínuszával, de az Egis sem túl megygőző egyelőre.

Forrás: investor.hu

Nem nagyon mozdul a forint a szerdai kereskedésben, bár egy kisebb erősödést azért fel tud mutatni, amivel euróval szembeni árfolyama 299 közelében ingadozik. A befektetők nem igazán reagáltak arra, hogy az augusztusi inflációs adat alacsonyabb lett a vártnál. A fogyasztói árindex értéke 1,3 százalék lett, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 1,5 százalékos értékkel.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Az olaszok az élen

A nyugat-európai tőzsdeindexek is kezdik felvenni az emelkedő ritmust, bár még néhány parkett a negatív tartományban áll, de reggeltől kicsit javult a hangulat. A tegnapi nagy hegymenet után reggel még kifújták magukat a befektetők, de a szíriai katonai beavatkozás egyre halványuló lehetősége most is felhajtóerőként hat.

Forrás: investor.hu

Az élen az olasz börze menetel, köszönhetően a bankszektor teljesítményének. Az itáliai pénzintézeteket az segíti, hogy a JP Morgan sokkal optimistább a dél-európai bankszektorral, közük az olasszal kapcsolatban. Az elemzőház az Unicreditre vonatkozó ajánlását felülsúlyozásra emelte, míg az Intesa Sanpaolo alulsúlyozási besorolását semlegesre változtatta. Az Unicredit 2,5, míg az Intesa 0,7 százalékkal halad felfelé.

Az Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: investor.hu

A Nokia árfolyama több mint 2,5 százalékkal erősödik, azok után, hogy a Berenberg Bank elemzője vételre módosította korábbi eladási ajánlását a finn technológiai cég papírjaira vonatkozóan. Indoklása szerint a hálózati infrastruktúrával foglalkozó üzelág nagy erőt mutat, ráadásul a cég szabadalmi portfoliója is alulértékelt.

A Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: investor.hu

A brit ARM Holdings árfolyama 4,6 százalékos pluszban tartózkodik a londoni tőzsdén, miután a Deutsche Bank szerint a chipgyártó profitálni fog az Apple új iPhone-jának bevezetéséből.

Egyelőre csak néhány pontos elmozdulást jósolnak az amerikai piacnyitásra a határifős tőzsdeindexek, az elmúlt két nap nagyobb emelkedései után. Nagy fontosságú makroadat nem lát napvilágot ma sem, egyedül talán a heti jelzáloghitel kérelmek alakulása lehet érdekes.