Közmunkás, dolgozz és tanulj!

Vágólapra másolva!
November 1-jétől április 30-ig 200 ezer közmunkást venne fel a kormány. A felét taníttatná is.
Vágólapra másolva!

November elsején indul a téli közmunkaprogram, amelybe a kormány 200 ezer embert szeretne bevonni, ebből 100 ezer ember képzést kap majd - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az április 30-ig tartó programon belül a tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik 100 ezer pedig napi 4 órában képzésben részesülne. Itt a 8 általánost végzettek a fő célcsoport, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki. Ők alapkompetencia fejlesztést kapnának, de az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében - mondta az államtitkár.

Czomba Sándor szerint a téli közmunkaprogramot is azokra a megyékre - például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg - összpontosítják, amelyekben egyébként is magas a közfoglalkoztatottak száma. A téli közmunkaprogram képzéseit egy 24 milliárd forintos európai uniós támogatásból finanszírozzák majd - ismertette.