Milliárdokat költ Magnóra a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol-csoporthoz tartozó Emona Investment Kft. 244 millió euró névértékű Magnolia (közkeletű nevén Magnó) kötvény vásárlására tett ajánlatot minimum 83 százalékos árfolyamon. Mivel a tranzakciókra úgynevezett módosított holland aukció keretében kerülhet sor, a Mol a megcélzott mennyiségnél kevesebbet is vásárolhat, akár magasabb árfolyamon is. A jelzett értékekkel számolva mindenesetre 61 milliárd forint hagyhatja el a Mol pénztárcáját, ami bár érezhető összeg még az olajvállalatnak is, az nem fogja érdemben befolyásolni annak likviditási pozícióját. A kamat és osztalékfizetéseken spórolni tud majd a Mol, és később akár egyszeri nyeresége is lehet a kötvények bevonásán, de amiatt mégis kicsit szomorúak vagyunk, hogy a pénzt nem egy jobb megtérülésű upstream akvizícióra költik.
Vágólapra másolva!

A vállalat szerint a jelenlegi árszintek kellően vonzók ahhoz, hogy most vásároljanak a kötvényből, melyeket a kibocsátó Magnolia Finance 2016 márciusában hívhatna vissza először. A tájékoztatóban a vállalat jelzi, hogy a mostani vásárlás nem befolyásolja majd a Magnolia későbbi döntését a kötvények megvásárlásáról, azt az akkor aktuális gazdasági helyzete fogja meghatározni.

Az Emona legfeljebb 244 millió eurónyi névértékű kötvény vásárlására tesz ajánlatot, ami a kintlevő összes névérték 40 százalékának megfelelő mennyiség. Az ajánlati ár minimálisan 83 százalékos, a tranzakcióra úgynevezett módosított holland aukció keretében kerül majd sor. Ez annyit jelent, hogy legalább 83 százalékos (vagyis kicsivel a piaci ár feletti) árfolyamot fog ajánlani a Mol, de dönthet úgy is, hogy ennél magasabb szinten beérkező ajánlatokat is elfogadjon (és így minden ajánlat a legmagasabb szinten teljesül). Ha az eladók túl magas árakat adnak majd meg, úgy a Mol dönthet úgy is, hogy a 244 millió eurónál csak kevesebb mennyiségű - alacsonyabb árfekvésű - kötvényt vásárol.

Az Emona, vagyis közvetett módon a Mol 60,8 milliárd forintot költ majd a kötvények megvásárlására azt feltételezve, hogy a kívánt 244 millió eurónyi névérték egészét 83 százalékos árfolyamon sikerül megvennie. Nem tudjuk pontosan, hogy a Mol mennyi pénzt szán a vásárlásra, de annak összértéke ennél akár sokkal magasabb is lehet (ha például az ajánlatok magasabb árfolyamon érkeznek, és azokat a Mol hajlandó is lesz elfogadni).

Mi az a Magnolia kötvény?

A Magnolia egy 100 ezer euró névértékű kötvény, mely átváltható a Mol részvényeire. A Mol egyik leánya, a Magnolia Finance 2006-ban bocsátotta ki ezeket a kötvényeket 610 millió euró névértékben, és az értékpapírokat a luxemburgi tőzsdére vezették be.

Egy darab kötvényért 984 darab Mol részvényt kaphatunk. Az átválthatóság 2016 márciusáig lehetséges, addig 4 százalékos kupont fizet a kötvény, ezt követően pedig 3 hónapos EURIBOR + 5.5 százalékos kamatot biztosít örökjáradék formájában (tehát elvileg az idők végezetéig). A Mol 2016-ban az összes kötvényt névértéken, azaz 100 százalékon vissza is vásárolhatja.



Odaadják majd a papírokat?

A Magnolia kötvényeket először 2016 márciusban hívhatná vissza a kibocsátó, márpedig ezzel a lejárattal számolva a papírok igen vonzó, 12 százalékos éves eurós hozammal kecsegtetnek. Arra spekulálva tehát, hogy a kötvényeket amint lehet vissza is hívja a vállalat, sokan ragaszkodhatnak majd a papírjukhoz, a Mol számára túl magas eladási árakat kínálva.

Mivel azonban a visszahívás egy meglehetősen kétesélyes lépés (ha a hozamok elkezdenek emelkedni és a Mol csak drágábban tudna refinanszírozni, akkor nem hívja vissza a kötvényeket), biztosan lesznek, akik a piaci árhoz képest csak egy minimális prémiumot tartalmazó ajánlatra is hajlandóak lesznek reagálni. Sokan lehetnek ugyanis a tulajdonosok között, akik a válság nagy mélységeiben, a mostanit érdemben alulmúló árfolyamok mellett vásároltak be a kötvényekből, amin már most is jelentős hasznot könyvelhetnek el.

Mennyivel apad a Mol tárcája?

Egy 61 milliárd forintnak megfelelő összeg (aminél akár magasabb, de alacsonyabb is lehet a végső érték!) a Mol második negyedév végi közel 400 milliárd forintos készpénzállományának nagyságrendileg 16 százalékát adja, vagyis még egy Mol szintű cég számára sem elhanyagolható annak mérete. Fontos azonban azt is látni, hogy azóta az orosz mezők eladásából is több tízmilliárd forintnak megfelelő összeg folyhatott be az olajcéghez, és az MMBF folyamatban levő eladása is pénzt hozhat a közeljövőben a házhoz.

A vállalat likviditási helyzete tehát nem fog sérülni a lépés hatására, de annak üzenete talán mégis valamelyest negatív. A befektetők azt várhatták ugyanis, hogy a Mol upstream projektekre fogja költeni a pénzét, ehhez képest egyelőre legalábbis nem látnak olyan projektet, ami kellően jó megtérüléssel kecsegtetne ahhoz, hogy a kötvények helyett a vállalat célkeresztjébe kerüljenek.

Mit nyer a Mol a vásárlással?

A kötvények visszakerülése azt jelenti majd, hogy az azokra fizetett éves kamatok a Mol egyik zsebéből a másikba vándorolnak. Feltételezve, hogy az Emona a Mol 100 százalékos leányvállalata (amire vonatkozóan nem találtunk hivatalos adatot) a hazai vállalat éves 4 százalékos kamatfizetéstől szabadulhat meg. A 244 millió eurós névértékre vetítve ez közel 3 milliárd forintnak felel meg, ami azért nem fogja felforgatni a tavaly például 150 milliárd forintos nyereséget termelő vállalat életét.

Emellett persze nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a kötvényeket névérték alatt vásárolhatja vissza a vállalat (hogy mennyivel alatta, az az aukció formája miatt egyelőre még kérdéses), így egy későbbi bevonás esetén ezen még egyszeri nyeresége is keletkezhet. A készpénzmozgások tekintetében pedig fontos tényező, hogy a Magnolia kötvények után járó osztalékfizetési kötelezettség is zsebben maradhat a Mol-nál.

Elszállt a Mol

A hír hatására a Mol részvényeinek árfolyama is igen jelentős, 3 százalékos emelkedést produkált. Ennek hátterében inkább technikai jellegű tényezők állhatnak, egyes szereplők pozícióik fedezése céljából vásárolhattak. Mivel a fundamentális kép a bejelentés hatására nem változott a Mol piacán, a nagy megugrás után várhatóan az árfolyam is szép lassan lecsorog majd a kiindulási szintekig.

A Mol árfolyama