A kormány adatokhoz jut a svájci magyar bankszámlákról

Vágólapra másolva!
Ezermilliárd forintos nagyságrendű magyar pénz ment külföldre adóelkerülési céllal, a kormány azért harcol, hogy lássa, kinek milyen pénze van külföldön. Csütörtökön egy lépést tettek előre azzal, hogy aláírták az új adóügyi egyezményt Svájccal.
Vágólapra másolva!

Magyarország és Svájc aláírták a két állam közötti, kettős adóztatás elkerüléséről szóló új egyezményt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A közlemény szerint 1981-től már volt egy hasonló megállapodás a két ország között, amely Magyarország egyik legrégebben aláírt adóegyezménye, de a nem terjedt ki az információcserére. A csütörtökön aláírt egyezmény újdonsága éppen az, hogy a két adóhatóság kérésre széles körűen információkat cserélhet egymással, ez eddig hiányzott, így a magyar hatóságok vakok voltak, ha külföldre ment pénzekről volt szó.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár januárban beszélt arról, hogy a svájci, ciprusi és más adóparadicsomokban található magyar pénzeket a kormány szeretné felkutatni. 2012 végéig kedvezményes adóval lehetett Magyarországra visszahozni a jövedelmet, de a kormány becslése szerint 1000 milliárd forintos nagyságrendű az az összeg, amelyet adóelkerülés céljával külföldre vittek.

Lázár akkor azt nevezte célnak, hogy az egyes országokkal áttekintsék az adóegyezményeket úgy, hogy elérjék, a svájci kormány segítsen megszerezni a számlaadatokat.

A csütörtökön aláírt egyezmény a jövedelem- és vagyonadókra terjed ki, és szabályozza, hogy melyik félnek milyen körben van adóztatási joga.