Beidézték kihallgatásra Hernádi Zsoltot

Vágólapra másolva!
Szeptember 25-én kell megjelennie a vesztegetéssel gyanúsított Hernádi Zsoltnak egy horvát médium szerint. A Jutarnji List szerint nem számítanak Hernádi megjelenésére, így nemzetközi elfogatóparancsot adhatnak ki ellene.
Vágólapra másolva!

AZ USKOK, a horvát szervezett bűnözés elleni hivatal szeptember 25-ére gyanúsítottként beidézte Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját – írja a 444 a Jutarnji List egy, szeptember 8-i cikkére hivatkozva.

A Mol azt közölte az Origóval, hogy Hernádihoz semmilyen megkeresés nem érkezett az ügyben. Viszont nem is kellene, ugyanis ilyen esetben az USKOK-nak a Legfőbb Ügyszségnek kell címeznie a megkeresést. A főügyészség annyit válaszolt kérdésünkre, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) elküldte nekik a Hernádi Zsoltot érintő jogsegélyi megkeresést, és egyelőre vizsgálják a tartalmát. Az egyelőre nem derült ki, hogy mikor küldték el, és ezt közölték-e már Hernádival.

Az USKOK még júliusban közölte, hogy egy ilyen megkeresés esetén Magyarország köteles lenne az abba foglaltakat végrehajtani, ellenkező esetben az is elképzelhető, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. A Jutarnji List nagyon valószínűnek tartja, hogy ha Hernádi nem jelenik meg a horvát ügyészségen, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene. Az újság szerint nem számítanak arra, hogy Hernádi elutazna Zágrábba, ezért ezt az elfogatóparancsot tartják a legvalószínűbbnek.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy lefizette Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol fel tudja vásárolni a horvát állami olajcéget, az INA-t. A Mol úgy vásárolta meg a céget, hogy ugyan 47,1 százalékos tulajdonrésszel kisebbségi tulajdonos lett, de ő irányítja a céget.

Az USKOK korábban átadta a magyar szál vizsgálását a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amely több hónap nyomozás után bűncselekmény hiányában tavaly januárban zárta le a nyomozást.

Az USKOK 2011 júniusában jogsegélykérelmében már kezdeményezte Hernádi gyanúsítotti kihallgatását a magyar ügyészségnél. A magyar ügyészség viszont - arra hivatkozva, hogy az ország biztonságát veszélyeztetné -, megtagadta ezt a kérelmet.

Horvátország júliusi, uniós csatlakozása az USKOK szerint új feltételeket teremtett ahhoz, hogy biztosítsák Hernádi Zsolt megjelenését a vizsgálati eljárásban, tekintettel a büntetőügyekben megvalósuló igazságügyi együttműködésre a tagországok között, ezért nemzetközi jogsegély keretében kérést küldött az illetékes magyar szervekhez, hogy nyújtsanak át első kihallgatásra szóló idézést a gyanúsítottnak.