Mindenki számára elérhető lesz a Hilton

Vágólapra másolva!
Újra tőzsdére menne a Hilton szállodalánc, méghozzá több mint 1 milliárd dollár értékű részvénykibocsátás keretében, azaz hamarosan akár mi is vehetünk majd magunknak Hilton részvényt. A tulajdonos Blackstone elérkezettnek látja az időt, hogy zsebre tegyen valamennyi profitot befektetéséből, amit egyébként nem a legjobbkor időzített. A kockázati tőketársaság ugyanis még 2007-ben vásárolta fel a Hiltont 26 milliárd dollárért, pont a pénzügyi katasztrófa hajnalán. Azonban idén már szép árbevétel és profitnövekedés látható a szektorban, és több szállodarészvény is 5 éve nem látott csúcsok közelébe került.
Vágólapra másolva!

Visszatérne a tőzsdére a nagy presztízsű Hilton szállodalánc, méghozzá egy több mint 1 milliárd dolláros nyilvános részvénykibocsátás keretében (IPO). A Hilton Worldwide Holdingsot még 2007-ben kebelezte be a világ egyik legnagyobb kockázati tőketársasága, a Blackstone, méghozzá igen tekintélyes 26 milliárd dollárért, ami azóta is a legnagyobbnak számít a szállodaiparban. Az összeg tartalmazott 7 milliárd dollárnyi hitelt is, amiből a most tervezett tőkeemeléssel építene le valamennyit a társaság.

A Balckstone nem időzítette éppen a legjobbkor felvásárlását, hiszen azt követően omlott össze az ingatlanpiac és kezdődött el a globális pénzügyi és gazdasági válság, ami igen érzékenyen érintette a szállodaipart is.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Azonban a kockázati tőketársaság most már elérkezettnek láthatja az időt, hogy valamennyi profitot realizáljon befektetésén. Ez nem véletlen, hiszen a szállodaszektor árbevétele és profitja is szépen növekszik, ami meg is mutatkozik a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményében is. Ugyanis például a Starwood Hotels & Resorts, vagy a Marriott International árfolyama is 5 éve nem látott magasságokban található.

Forrás: investor.hu

A Hilton is kezd magára találni, hiszen árbevétele az idei első félévben közel 3 százalékkal, 4,64 milliárd dollárra nőtt, nettó profitja pedig elképesztő mértékű 66 százalékos ugrást produkálva 189 millió dollárra nőtt.

A Hilton egyébként ma már több mint 4 ezer hotelt üzemeltet 90 országban, érdekesség, hogy első kelet-európai egységét éppen Budapesten nyitotta még a cég 1976-ban. Ha szerencsések leszünk, akkor még talán Paris Hiltont is láthatjuk majd, mondjuk ahogyan a Hilton részvények debütálásakor elindítja a kereskedést a New York-i parketten.

Forrás: AFP/Getty Images