Gyakori a közvetlen ajánlatkérés a közbeszerzéseknél

Vágólapra másolva!
Itthon az uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzések közel 68 százalékát nyílt eljárásrendben bonyolították le, viszont a magyar eljárásrendben már jóval kisebb volt a transzparencia.
Vágólapra másolva!

Tavaly 23 százalékkal, 8451-re csökkent az eredményes közbeszerzési eljárások száma az előző évhez képst - idézi a Napi Gazdaság a Közbeszerzési Hatóság friss beszámolóját. Az eljárások értéke 8,5 százalékkal 1333,5 milliárd forintra csökkent. Az Európai Unió az eljárások 43 százalékában volt érintett társfinanszírozóként, egy ilyen eljárás átlagos értéke - sokkal nagyobb, mint 2011-ben - 197,9 millió forint volt.

A jelentésből kiderült az is, hogy míg az uniós eljárásrendben lebonyolított közbeszerzések 68 százaléka volt nyílt eljárás, magyar eljárásrendben az ajánlatkérők az eljárások 54 százalékában a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásrendet választották. A hirdetmény nélküli eljárások 90 százaléka közvetlen ajánlattételi felhívással indult, ez pedig azt jelenti, hogy az ajánlatkérő nyilvános közzététel nélkül, az általa kiválasztott cégeknek küldött csak ajánlattételi felhívást.