Véget ért a csata, az alapítóé a Dell

Vágólapra másolva!
Ma szavaznak a Dell részvényesei a számítógépgyártó felvásárlásáról és tőzsdei kivezetéséről. Az ügyhöz közel álló források szerint az alapítónak megvan a kellő támogatottsága az üzlet megvalósítására, így egy hónapok óta tartó felvásárlási csata zárulhat le a cég életében. Ezzel vélhetően megkezdődhet a Dell csendes átalakítása, amire a folyamatosan romló eredmények miatt van szükség.Frissítés: Ma délután a Dell részvényesei hivatalosan is elfogadták az alapító felvásárlási ajánlatát, ezzel megvalósulhat a cég tőzsdéről való kivezetése is.
Vágólapra másolva!

16:26 - Kivezetik a tőzsdéről a Dellt - hivatalos

Magyar idő szerint délután négy óra után a Dell részvényesei elfogadták Michael Dell felvásárlási ajánlatát, ezzel hivatalosan is lezárult a hónapok óta tartó felvásárlási csata.

16:00 - Megszavazhatják a Dell felvásárlását

Ma véget érhet egy hónapok óta tartó huzavona, mivel lezárulhat a Dell felvásárlási sztorija. A számítógépgyártó részvényesei ugyanis ma szavaznak arról, hogy támogatják-e az alapító, Michael Dell felvásárlási ajánlatát vagy sem. Az ügyhöz közel álló források szerint az alapítónak megvan a kellő támogatottsága a cég felvásárlására, és tőzsdéről való kivezetésére, mivel a részvényesek kétharmada mögötte áll.

Michael Dell végül 24,9 milliárd dollárért vásárolhatja fel a vállalatot, ami 2007 óta a legnagyobb ilyen tranzakciónak számítana. Az alapító háromszor is emelni kényszerült ajánlatán, mivel nagy felvásárlási csatába keveredett az ügyletet ellenző másik nagytulajdonossal, Carl Icahnnel és a Southeastern Asset Managementtel.

Icahn szerint Dell ajánlata túlságosan alulértékeli a céget, így annak megakadályozására 8,9 százalékra növelte részesedését a társaságban augusztusban, amivel a második legnagyobb tulajdonossá lépett elő. Erre válaszul Michael Dell részvényenként 13,75 dollárra emelte felvásárlási ajánlatát, ami mellé 0,13 dollár rendkívüli osztalékot is felajánlott a részvényeseknek.

Forrás: Origo

A folyamatos csaták miatt már háromszor is el kellett halasztani a szavazást, melyben az is szerepet játszhatott, hogy Dellnek nem volt meg a kellő támogatottsága az ügylet lebonyolításához. Most viszont ez már nem akadály, amivel Carl Icahn is tisztában van, és a hétfői levelében már gratulált is riválisának, és közölte, nem harcol tovább a felvásárlás ellen.

Az alapító a cég tőzsdéről való kivezetésével szeretné biztosítani a Dell hatékonyabb átalakítását, amire a folyamatosan romló eredményeik miatt van szükség. A vállalat régóta szenved a PC-piac zsugorodásától, ami miatt a második negyedévben 72 százalékkal zuhant vissza a nettó profitja éves alapon. A befektetők elvárásaitól mentesülve, és a tőzsdei "rivaldafénytől távol" Dell hatékonyabban végre tudná hajtani a cég átalakítását.

Az ügyletet várhatóan november elsejéig fogják lezárni, tehát addig lezárul a vállalat tőzsdei pályafutása. A Bloombergnek nyilatkozó ügyhöz közeli források szerint a folyamat akadálymentesen fog lezajlani, és a szabályozói hatóságok sem fognak keresztbe tenni az üzletnek.

A felvásárlás egyre nagyobb valószínűségét mutatja a részvények árfolyama is, mely hetek óta a 13,85 dolláros szintnél tanyáznak. Ez nagyjából megegyezik Dell 13,75 dolláros részvényenkénti ajánlatának, és a papíronkénti 0,13 dolláros rendkívüli osztalék összegével.

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo