Intőt kapott az Erste

Vágólapra másolva!
Az eladásnak megfelelő alulteljesítőre vágta vissza az Erste részvényeire vonatkozó ajánlását a Keefe, Bruyette & Woods elemzője, aki az osztrák bankpapír célárát is visszavágta. Az elmúlt napokban sorjáztak a pesszimista vélemények a nagy osztrák bankokról, így a Keefe mostani lépése is ezzel lehet összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Pesszimistább lett az Erstével kapcsolatban a Keefe, Bruyette & Woods elemzője, aki az osztrák bankház részvényeire vonatkozó ajánlását és célárát is visszavágta. A Keefe szakértője már alulteljesítőnek minősíti az Erste papírjait, holott korábban még piaci teljesítést rendelt a részvényekhez. A célár 21,8 euróra csökkent, amivel nagy mértékű leértékelődési lehetőséget lát az Erste részvényeiben az elemző, mivel azok árfolyama a 24,9 eurós szint közelében található jelenleg.

Forrás: Origo

Az elmúlt napokban számos pesszimista vélemény látott napvilágot az osztrák bankszektorral kapcsolatban, így a Keefe mostani lépése is ezzel lehet összefüggésben. Az IMF szerint tovább romolhat az osztrák bankszektor eszközállománya Közép-Kelet-Európában az ottani nem teljesítő hitelek folyamatos növekedése miatt. Mivel a nagy osztrák bankok (Raiffeisen, Erste, UniCredit) a régió legnagyobb hitelezői, a nemteljesítő hitelek növekedése komoly kockázat számukra.

Részben emiatt vágta vissza a Raiffeisen vonatkozó ajánlását szerdán a JP Morgan, aki a részvények célárát is csökkentette.Ezen túl ma az S&P hitelminősítő rendelt negatív kilátásokat az osztrák bankszektorhoz azzal az indokkal, hogy a kockázatos hazai hitelek növekvő száma egyre nagyobb kockázatot jelentenek az osztrák bankoknak.

A Keefe elemzője az Erstét követő szakértők közül a pesszimistábbak közé tartozik. Az elemzőknek csupán a 17 százaléka vélekedik úgy, hogy el kell adni az Erste részvényeit, míg közel minden második szakértő szerint vételre érdemesek a papírok. Az elemzők átlagosan 25,3 eurós célárat rendelnek az Erste papírjaihoz, ami nagyjából fél eurós felértékelődési lehetőséget jelent a jelenlegi szintekről.

Forrás: Origo