Nem vár osztalékot a Magyar Telekomtól a Concorde

Vágólapra másolva!
Nem vár osztalékot idén a Magyar Telekomtól a Concorde elemzője, aki a vállalat egyre magasabbra emelkedő eladósodottsági rátájával indokolja véleményét. A telekomcég a vártnál jóval többet költött és költhet a különböző frekvenciák használati jogáért, ami jóval a célként megjelölt 40 százalék fölé löki a vállalat eladósodottságát, emiatt a társaság számára az egyik legvalószínűbb megoldásnak az idei osztalékfizetés elhagyása tűnik.
Vágólapra másolva!

Nem fizethet osztalékot az idei évi eredményei után a Magyar Telekom a Concorde szerint. A bankház szakértője szerint a vállalat az elkövetkezendő fél évben akár 70 milliárd forintnál is többet költhet összesen a különböző frekvenciákra, ami miatt a nettó eladósodottsági mutatója bőven 40 százalék fölé fog emelkedni.

Emiatt a Magyar Telekom előtt két út áll. Az egyik, hogy a társaság számviteli politikájának megfelelően nem fizet osztalékot idén, így 2014 végére az eladósodottsági mutatója a célként megjelölt 40 százalék alá csökkenhet. Ez pedig majd lehetővé teszi, hogy a 2014 után a jövő évi eredmények után 30-35 forintos osztalékot fizessen a cég.

A másik lehetőség, hogy idén is fizet osztalékot, azonban csak 20-25 forintot részvényenként, amivel csak jóval később fog lecsökkenni az eladósodottsági mutatója 40 százalék alá.

Már így is magas az eladósodottság

A telekomcég a múlt héten állapodott meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a 900 és 1800 Mhz-es frekvenciasáv használati jogának meghosszabbításáról, amiért összesen 34 milliárd forintot kell a Magyar Telekomnak fizetni. A Concorde kiemeli, hogy ez jelentősen megterheli a cég mérlegét, és növeli az eladósodottságát.

Ezen túl a vállalat megkapja a tavalyi frekvenciákat is, melyért már kifizetett 10,9 milliárd forintot. Ezt az összeget nem kapta vissza az államtól a bírósági ítélet ellenére sem, amivel összesen közel 45 milliárd forintra nő a frekvenciákra fordított összeg, és emiatt romlik az eladósodottsági mutató. Továbbá újabb 20-25 milliárd forintot költhet az állam tulajdonában lévő frekvenciák megvásárlására a Magyar Telekom (így jön ki a 70 milliárd forint), ami tovább emelheti az eladósodottsági rátát.

Az idei második negyedévben már 41,8 százalékos volt a cég eladósodottsága, ami mindenképpen kedvezőtlen hír az osztalék fenntarthatóságára nézve. A menedzsment célja, hogy a mutató értékét a 30-40 százalékos tartományban tartsa, melynek fényében egyes elemzők azt várták, hogy a vezetés az elmúlt években megszokott 50 forintos osztalék visszavágása mellett teszi le a voksát.

Forrás: Origo

Így egyre pesszimistábbak az osztalék fenntarthatóságával kapcsolatban az elemzők, és az első negyedéves gyorsjelentés után is látszódott, hogy nem tartják reálisnak az 50 forintos osztalékot a következő évekre. A Bloomberg által gyűjtött legfrissebb konszenzus szerint jövőre 42, míg egy évre rá 38,3 forintos osztalékot valószínűsítenek az elemzők átlagosan.

Forrás: Origo