Pengeélen táncol a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Egyre több negatív jelzés mutatkozik a BUX index heti és napi grafikonján is. Bár az elmúlt napokban valamelyest magára talált a magyar tőzsdeindex, a 18 000 pont így is könnyen eleshet, ami nem sok jót vetítene előre, hiszen akár a 16 000 pontos értékig is visszacsúszhat a BUX.
Vágólapra másolva!

Még van remény az emelkedésre

Ismét felpattant a sáv aljáról a BUX, ami a 18 000 és a 19 800 pontos szintek között található. Az utóbbi időben többször is sikeresen pattant fel a BUX a 18 000 pontos szint közeléből, így innen az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján akár a sáv tetejéig is mehet az index.

Az elmúlt két évben látott emelkedő háromszöget egyelőre még nem törte le tartósan az index, bár meglehetősen rezeg a léc. Ha viszont tényleg falsnak bizonyul a letörés az hosszú távon kedvező lehet, ugyanis az alakzatból általában az árfolyamok felfelé szoktak kitörni.

A BUX heti grafikonja

Forrás: Investor.hu

Pozitív divergencia jelent meg a napi grafikonon az MACD és a BUX index között, ami a rövidtávon csökkenő trendet gyengíti.

Kulcskérdés lehet a 18 000 pontos szint

Többször is veszélybe került a 18 000 pontos szint a napokban, és bár egyelőre megmenekülni látszik ennek letörésétől a BUX, egy-két nap gyenge teljesítménye gyorsan a lélektani határ alá lökné az indexet.

Az elmúlt hetekben egy meredeken csökkenő trend rajzolódott ki a napi grafikonon, amit egyelőre még nem sikerült tartósan áttörnie az indexnek. Ha a héten mutatott kitörés falsnak bizonyul, akkor rövidtávon egészen a 17 700-as szintig is visszaeshet az index.

Negatív jelzésnek számít a szeptember elején kirajzolódott halálkereszt is, bár a korábbi halálkeresztekkel ellentétben ez most nem volt annyira egyértelmű, így érdemes lehet fenntartásokkal kezelni.

A BUX napi grafikonja

Forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.